Introductie

Duurzame inzetbaarheid hangt nauw samen met duurzame gedragsverandering. Want alleen als je goede gewoontes aan kweekt heb je er ook blijvend profijt van. Een zo’n goede gewoonte is: fietsen naar het werk. Denk er maar eens over na. Je werknemers worden fit, productief, vrolijk en zijn minder vaak ziek. En dit zijn allemaal wetenschappelijk bewezen feiten. 

Daarom laten we je in dit artikel zien hoe je duurzame gedragsverandering kan bereiken bij je werknemers, wat jouw werknemers weer duurzaam inzetbaar maakt

Zet je pin in deze 4 plekken op de route naar duurzaam inzetbare medewerkers:

1. Ken je klant

Het begint allemaal bij het kennen van de doelen, wensen en obstakels van je werknemers. Iedere situatie en iedere werknemer is uniek hierin. De een zal al een tijdje fietsen maar kent geen goede route om bij zijn werk te komen, terwijl de ander zelden fietst omdat hij maar een oud barrel heeft. 

De beste manier om hierachter te komen is door het gewoon te vragen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kleine vragenlijst op te stellen. Hou het kort en stel vragen als: wat zijn je doelen? Wat houd je tegen? Wat vind je leuk/niet leuk aan fietsen? Wat heb je nog nodig om vaker naar het werk te fietsen? Wat zou je willen bereiken met fietsen naar je werk? 

Vertel aan het begin van de vragenlijst ook even dat het invullen maar 5 minuten duurt. Dit maakt de drempel kleiner om hem daadwerkelijk in te vullen. En de vraag hierna is natuurlijk: wat ga je met deze informatie doen?

2. Geef informatie op maat

Nu je weet wat je medewerkers tegenhoudt, wat ze willen en waarom, kun je ze informatie geven die precies bij hun past. Nu begrijpen we dat je geen tijd hebt om iedereen gedetailleerd advies te geven over hun opties. Gelukkig hebben wij dat al voor je gedaan. 

Onze inspiratieblogs staan vol handige tips, nuttige handvatten en informatie over fietsen naar het werk. Je kan de link naar een artikel doorsturen, of haal er een alinea uit waarin bruikbare informatie staat. Als je voor de laatste optie kiest voeg er dan ook een link naar het hele artikel aan toe, mochten ze meer willen weten. 

Je werknemers kun je vaak indelen in deze drie categorieën: de niet-fietser, de af en toe fietser, de fervente fietser. Dan weet je van tevoren welke artikelen vaak wel passend zijn. 

En mocht je een onderwerp missen waar wel regelmatig vraag naar is. Laat het ons dan weten, dan maken we er een voor je. 

"Eerst beseffen mensen niet dat veranderen nodig is, dan denken ze: om gezond en vitaal te kunnen werken moet ik misschien mijn gedrag veranderen. De derde stap is dan: wat kan ik doen? Daarna voer je uit wat je bedacht hebt en de vijfde stap is het belangrijkst: volhouden wat je veranderd hebt."

Christelvan de Ven

3. Leer obstakels overwinnen

Op weg naar duurzame gedragsverandering zijn er altijd een paar obstakels om te overwinnen. In de survey heb je ontdekt welke obstakels ieder persoon heeft. En door ze de juiste informatie te geven weten ze nu wat ze moeten doen. 

Maar iedereen heeft weleens een steuntje in de rug nodig of af en toe een compliment voor hun harde werk en inzet. We begrijpen dat zeker grote bedrijven niet iedereen die zijn best doet een persoonlijk schouderklopje kan komen geven. Maar je kan wel je fietsende forens belonen door fietsen naar het werk te stimuleren. 

Hou bijvoorbeeld eens een demodag, nodig een fietsenmaker van om de hoek uit die informatie komt geven, zorg voor een mooie werkgeversbijdrage, zorg voor voorzieningen zoals kluisjes of de mogelijkheid om te douchen. Wil je nog meer van dit soort tips? Lees dan dit artikel: 6 tips om je nieuwe fietsplan te promoten. 

4. Beloon duurzame gedragsverandering

En deze is zo simpel als een app. Mensen kunnen hun ritten bekijken, beloningen verdienen, kortingen in webshops, goede doelen steunen, hun persoonlijke doelen stellen en soms ook in competitie gaan met hun collega’s. 

De app GO Velo is speciaal gericht op duurzame gedragsverandering en maakt gebruik van wetenschappelijk onderzoek om je medewerkers te begeleiden in hun plan om vaker de fiets te pakken. Je kan hem een beetje vergelijken met de Ommetje app van de Hersenstichting. 

Maar er zijn er nog veel meer. En Hellorider zou Hellorider niet zijn als we hier niet al een artikel over hebben geschreven. Maak fietsen naar je werk nog leuker met deze 8 apps.

De voordelen van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid komt simpel gezegd neer op een beleid vanuit HR dat als doel heeft om mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en betrokken aan het werk te houden. En een ding is hierbij onmisbaar en dat is dat je rekening houdt met persoonlijke voorkeuren en omstandigheden van je medewerkers. 

Een aanpak als deze zorgt ervoor dat je werknemers meer plezier in het werk houden en minder vaak ziek zijn. Onderzoek laat zien dat dit zelfs kan leiden tot 13% meer productiviteit. 

Dit zijn nog niet alle voordelen van duurzame inzetbaarheid voor de werkgever. Wat dacht je van: minder job hoppers, blije gezichten op de vloer, meer winst doordat de kwaliteit van arbeid stijgt en je blijft zo altijd een stapje voor op je concurrenten. 

Kortom, hier word jij zelf ook blij van als werkgever. Meld je daarom vandaag nog aan bij Hellorider via de onderstaande button en gun je medewerkers de fiets van hun dromen. Het is gratis, wij regelen alles voor je en het enige dat jij hoeft te doen is op die grote oranje knop te drukken. Ready? Set. Go!

Meer informatie?