Introductie


Goede voornemens om af te vallen, gezonder te leven en fitter te worden op je lijstje staan? Pak dan de fiets naar je werk! Van fietsen worden zowel je lichaam, je geest als je portemonnee blij. 

En beter nog, als je regelmatig naar je werk fietst wordt het volhouden van je voornemens ineens een stuk makkelijker. Je hoeft nauwelijks iets te veranderen aan je dagelijkse routines. Het enige dat je doet is je dagelijkse ritje naar je werk op je stalen ros uitvoeren. 

Fietsen naar je werk heeft zoveel voordelen dat je straks niet anders meer wilt. Daarom laten we vandaag alle gezondheidsvoordelen voorbij komen – voor zowel werknemer als werkgever. 

Fietsen = goed voor de mind

Buitenlucht, beweging en blessurevrij. Fietsen heeft alle ingrediënten om je mentaal fit en sterk te houden en het mooiste is: iedereen kan het. Jong en oud, groot en klein, dun en minder dun. 

Mentaal scherper – al die pedal power zorgt voor een snellere hartslag, zeker als je extra je best doet om bijvoorbeeld sneller te fietsen of een zwaardere versnelling inzet. Dit zorgt er weer voor dat er meer zuurstof door je aderen gaat, waardoor er meer afvalstoffen afgevoerd kunnen worden en goede stoffen aangevoerd. Een ritje van twintig minuten maakt je al gelijk mentaal scherper. Heerlijk voor als je fietst naar je werk. 

Mentaal creatiever – Die wind in je haren waait ook gelijk door je hoofd. Je komt niet alleen fris aan op je werk, je bent gelijk uitgewaaid en heb je goede ideeën al onderweg bedacht. Want een lekker stukje fietsen maakt je creatiever. 

Mentaal weerbaarder – Je conditie wordt beter, je lichaam wordt sterker, je bouwt spieren op en je hoofd is een stuk opgeruimder: dit alles maakt je mentaal weerbaarder. Onderzoek laat zien dat 75% van de mensen die op de fiets stappen een verbetering merken in hun mentale kracht.

En omdat werk voor veel mensen een hoge stressfactor is, is dat ritje op de fiets naar huis de perfecte manier om los te laten en weer opgeladen thuis te komen. 

Minder stress, meer geluk – Inmiddels zijn er legio studies die aantonen dat een stuk fietsen je stresslevels laat zakken als kiezels in water. Doordat je heerlijk ontspannen wordt daalt je stresshormoon cortisol en komen endorfines vrij, en endorfine is een chic woord voor gelukshormoon. Bye bye stress, Hello happiness. 

“Fietsen houdt je brein en je lichaam jong”

Fietsen = goed voor de body

Wie wil er niet 10 jaar jonger uitzien? Dus hop die fiets op. Al die beweging zorgt voor een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen sneller worden getransporteerd naar je huid. 

Daarnaast ben je lekker in de buitenlucht – dit alleen al werkt ontspannend. Maar weet je dat je lichaam alleen vitamine D kan aanmaken als je buiten bent? Die krijg je er dus gratis bij tijdens je fietsritje naar het werk. 

Nog zo’n leuke bijkomstigheid: mensen die fietsen naar het werk zijn minder vaak ziek. Waar de meeste mensen gemiddeld 8 dagen per jaar ziek zijn, is hun fietsende medemens maar 7 dagen per jaar ziek. En dan herstellen ze ook nog eens sneller en beter. 

Er is ook bewezen dat de fiets pakken naar je werk ziektes helpt voorkomen, zoals: 

  • depressie 
  • hart en vaatziekten
  • verschillende vormen van kanker 
  • diabetes type 2

En wat dacht je van een goede nachtrust. Al die buitenlucht, al die beweging en al die ontspanning … Heerlijk slapen gegarandeerd. 

En dan is het ook nog eens goed voor je slanke taille. Hier schreven we al eerder een artikel over.  

Fietsen = goed voor de portemonnee

Van alle transportvormen – auto, OV, scooter of de fiets – staat de fiets op de grote 1 op het erepodium als het om de goedkoopste manier van fietsen naar je werk gaat. 

Wie met de leaseauto naar het werk gaat is bijvoorbeeld 32 keer zo duur voor de baas als de leasefietser en 5 keer zo duur als de OV-pakker. Volgens Workaway liegen de cijfers er niet om: 

  • Leasefiets: E555
  • leaseauto: E17.970
  • OV: E3.280
  • privé auto: E5.770

Dit zijn natuurlijk gemiddelden, maar het feit blijft: de fiets gaat met de gouden medaille naar huis. En dit geldt voor zowel werknemer als werkgever. 

En met een fietsplan ben je nog goedkoper uit! En ook dit geldt voor zowel werknemer als werkgever. 

Fietsen = goed voor de baas

Gezondheidsvoordelen van fietsen naar het werk voor de baas? Jazeker. 

Je hebt al gelezen dat werknemers minder vaak ziek zijn en sneller herstellen. Maar die goede conditie is ook goed voor de productiviteit en maakt ze beter bestand tegen werkstress. 

En dat ontspannen ritje naar het werk maakt ook creatiever en mentaal scherper. En extra bonuspunten: omdat je tijdens het rijden je telefoon en andere apparaten weg moet stoppen omdat je moet focussen op je omgeving is er tijd voor nadenken, over je dag en alles wat je bezighoudt. Vaker offline zijn betekent vaker de tijd om even te reflecteren. 

En dan nog de happy hormones. Onderzoek laat echt zien dat fietsen naar je werk gelukkiger maakt. Hormonen als dopamine, serotonine en endorfine komen vrij en hoe langer je fietst hoe langer ze de kans krijgen. 

Dus hoe meer werknemers je kan stimuleren om op die fiets te komen, hoe groter de kans dat ze graag blijven, hoe blijer ze worden (en het werkt aanstekelijk) en je zal je kansen op duurzame economische groei op de lange termijn vergroten. Daarnaast is het ook nog eens kosteneffectief en heel eenvoudig om je personeel een fietsplan aan te bieden.

Meld je vandaag nog aan bij Hellorider!

Vraag de brochure aan voor meer informatie