Introductie

Je wilt weten waar je aan toe bent en een plan dat precies past bij jouw bedrijf. Hello fietsleaseregeling. Bij Hellorider weten we hoe belangrijk het is om van tevoren je route uit te stippelen en welke highlights je altijd moet markeren. Daarom leggen we in dit blog uit welke afspraken je moet maken, waar je op moet letten en wat er minimaal in een nieuwe fietsleaseregeling moet staan.

Wat is de werkgeversbijdrage?

Je mag zelf kiezen: je betaalt het volledige leasebedrag als werkgever, je kiest voor een vast bedrag per maand of je biedt de fietsregeling kostenneutraal aan. En leuk om te weten: omdat de fiets wordt geleased en niet van de werknemer zelf is valt de werkgeversbijdrage helemaal buiten de WKR.

Bij Hellorider delen we het als volgt in:

Voorzien

Jij als werkgever voorziet in de leasefiets en daarbij een lach op het gezicht van je medewerkers. Jouw medewerker ontvang belastingvoordeel van de belastingschijf waar hij/zij in valt.

Delen

Je deelt de leasekosten gezamenlijk. Je draagt bij in de leaseprijs waardoor de leaseprijs omlaag gaat voor je medewerker. En hij waarschijnlijk een nog grotere lach op zijn gezicht krijgt.

Investeren

Je investeert in je medewerker door de volledige leasekosten op je te nemen als bedrijf. Jij betaalt de maandelijkse bruto leaseprijs en het enige dat je medewerker dan nog hoeft te betalen is de bijtelling die vaak uitkomt op maar een paar euro. Dat wordt een lach van oor tot oor.

Wie kan je een leasefiets aanbieden?

Iedereen. Maar dan ook echt iedereen die bij jou werkt. Hij hoeft geen vast contract te hebben, niet al lang in dienst te zijn of aan bijzondere vereisten te voldoen. Dat is het mooie aan het nieuwe fietsplan. Het is zonder gedoe. En iedere medewerker, maar ook ieder bedrijf kan meedoen. Groot of klein, vast of tijdelijk.

Maar je kan er ook voor kiezen om dit te beperken en fietslease aan te bieden aan een gedeelte van de medewerkers. Leg dit daarom goed vast in de regeling, dan ontstaat er geen verwarring.

Wat gebeurt er als een medewerker uit dienst gaat?

Stel je medewerker heeft een peperdure Speed Pedelec van Stromer op zijn leasecontract staan, maar dan besluit hij eerder weg te gaan, nog voordat de leaseperiode is afgelopen. Als je dit van tevoren goed vastlegt is er niets aan de hand.

Bij Hellorider hebben we drie opties:

  1. Je medewerker betaalt een afkoopsom. Dit is 40% van de termijnen (of maanden) die nog openstaan.
  2. Je medewerker maakt gebruik van de overnameregeling van Hellorider en neemt voor een klein bedrag de fiets over.
  3. Je hebt nog een medewerker die graag een fiets wil leasen en zet het contract over op zijn of haar naam. Dit kost je niets.

Hoe vaak komt je medewerker met de leasefiets?

Bij het nieuwe fietsplan is het zo dat je medewerker geen kilometervergoeding krijgt op dagen dat hij met de leasefiets naar het werk komt. Op de dagen dat hij wel met de auto komt mag je nog steeds een reiskostenvergoeding geven. Dus stel jouw medewerker komt drie dagen met de fiets en twee dagen met de auto, dan krijgt hij nog steeds een vergoeding voor die twee dagen.

De overheid stelt hier geen speciale eisen aan. De werknemer moet wel aannemelijk kunnen maken dat er een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel is gereisd. En het is daarbij de verantwoording van de werkgever om die aannemelijkheid vast te leggen. Hellorider heeft een template (verklaring gebruik leasefiets voor woon- werkverkeer) die je zelf kan invullen per werknemer waarmee ook dit gedeelte is afgevinkt.

Hoe ga je je fietsplan promoten?

Dit is natuurlijk de kers op de taart, de bel op je fiets, het super-de-luxe zadel onder je billen. Hoe ga je je nieuwe fietsplan promoten? En hoe krijg je zoveel mogelijk medewerkers op de fiets?

Dit hoef je natuurlijk niet vast te leggen in een nieuwe fietslease regeling, maar het is wel goed om hier van tevoren over na te denken. Want jij wilt die productieve werkvloer, jij wilt minder ziekteverzuim en je wilt de beste medewerkers aantrekken – en onderzoek laat zien dat goede secundaire arbeidsvoorwaarden je 52% meer kans geven om de beste aan te trekken.

Hellorider heeft al een mooi plan voor je bedacht. Zo kan je een demodag geven (corona-proof) samen met Hellorider waarbij de mooiste fietsen worden uitgestald om je medewerkers te laten watertanden.

We hebben ook een heel promotiepakket voor je met flyers, brochures, mails en dergelijke om je medewerkers goed te informeren en op weg te nemen.

Of je neemt je medewerkers mee op een uitstapje naar de fietsendealer waar ze zich kunnen verlekkeren aan de mooiste fietsen, een testrit kunnen maken en gelijk al hun vragen kunnen stellen. En we zijn de beroerdste niet bij Hellorider, je kan natuurlijk ook een combinatie van dit promopret doen.

Een fietsplan is een echte aanwinst voor je bedrijf met heel veel voordelen voor zowel werkgever als werknemer, maar het is altijd goed om de dingen van  tevoren goed vast te leggen om eventuele verwarring te voorkomen. Bij Hellorider weten we inmiddels waar de knooppunten liggen en die houden we graag van de kaart. Daarom stellen wij samen met jou de voorwaarden op die op ieder moment toegankelijk zijn in je persoonlijk ingerichte platform van Hellorider. Wel zo makkelijk.