Je fietsplan verdient ook in 2023 een ereplaats in je bedrijf. Het is onmisbaar binnen je duurzaamheidsplannen, het trekt de beste werknemers aan en je krijgt er een productieve werkvloer gratis bij.

Daarom is het belangrijk om je fietsplan in 2023 up to date te houden en nog eens onder de aandacht te brengen bij je personeel. Voor die ultieme upgrade hebben we 7 tips op een rijtje gezet.

Het fietsplan 2023: zo geef je hem een upgrade

1. Start een (lente)campagne

Nu iedereen extra gemotiveerd is om de fiets te pakken dankzij de goede voornemens, kun jij daar natuurlijk gretig gebruik van maken. De motivatie is er al, nu alleen nog dat kleine zetje in de rug.

Met een kleine (lente)campagne herinner je mensen eraan dat je een fietsplan aanbiedt en dat dit flinke voordelen kan opleveren, zowel fysiek en mentaal als in de portemonnee.

Stuur bijvoorbeeld een mail rond, of zet het op het intranet. Je kan ook een infosessie organiseren of gewoon een paar posters ophangen bij het koffieautomaat, de toiletten en entreehal. Zo worden mensen vanzelf herinnert aan het feit dat je een fietsvriendelijke werkgever bent.

Kijk voor nog meer tips eens naar dit artikel dat we eerder schreven: 4 tips om zoveel mogelijk medewerkers op de fiets te krijgen.

2. Bereid je voor op de lente

Zonnig weer, lekkere temperaturen en lang licht: dat is het recept voor een heerlijke fietsrit. De lente en zomer zijn dan ook favoriet om de fiets te pakken naar het werk en veel werknemers zullen daarom hun stalen ros uit het schuurtje halen om weer die pedal power onder hun voeten te voelen.

Een mooie gelegenheid voor jou als werkgever om het fietsplan anno 2023 opnieuw op de kaart te zetten. Dat doe je door een lentecampagne voor te bereiden zoals je net in de vorige alinea hebt gelezen.

Nog meer tips: demodagen, nodig een dealer om de hoek uit om tips en advies te geven, maak een WhatsApp groep aan voor de fietsende medewerker, laat de badges verdienen en deel beloningen uit of maak het jezelf makkelijk en gebruik een app

3. Vertel het nieuwe medewerkers

Misschien weten de meeste medewerkers wel dat je een fietsplan aanbiedt, maar weten de nieuwe werknemers het ook?

Zet eens op een rijtje wie er nieuw binnengekomen zijn en breng ze op de hoogte van jouw fietsplan. Want ook hen wil je graag fit en productief op de werkvloer zien en dat is nu precies wat je bereikt door de fiets in plaats van de auto of het OV naar het werk te pakken. 

Mocht je geen fietsplan aanbieden aan mensen die net binnengekomen zijn, dan kun je ze alsnog op de hoogte brengen. Dit zal ze alleen maar meer motiveren om te blijven, want jij laat zien dat je het welzijn van je medewerkers belangrijk vindt.

Aanbevolen: 3x bewijs dat een fietsregeling de beste werknemers aantrekt

4. Bekijk de werkgeversbijdrage nog eens

De oude reiskostenvergoeding is op de schop gegaan begin vorig jaar. En daarbij zijn de kosten voor levensonderhoud flink gestegen..Misschien kun jij de fietsende forens een handje helpen door je werkgeversbijdrage nog eens te bekijken.

  • Zou je bijvoorbeeld een werkgeversbijdrage kunnen doen? 
  • Is je huidige werkgeversbijdrage voldoende of zijn de behoefte van je werknemers veranderd?
  • Heb je er al aan gedacht om je fietsplan kostenneutraal te maken? Hoe dat werkt lees je hier.

Er zijn meerdere manieren om een reiskostenvergoeding te geven aan degene die met de fiets komen. Kijk eens waar de behoeftes liggen. En vraag rond of het misschien tijd is om je werkgeversbijdrage aan je fietsplan 2023 aan te passen.

Wil je nog meer tips over de hoe je een werkgeversbijdrage kan doen? Lees dan dit artikel: Fietsplan werkgever: zo kost het je helemaal niets.

En als je dan toch rondvraagt, kijk dan ook eens naar de voorwaarden. Deze hoeven niet in steen gegraveerd te staan. Misschien bied je al langer een fietsplan aan, maar is het nu tijd om ze aan te passen aan jullie nieuwe beleid, doelen en mobiliteitsplan.

5. Stel een doel voor ogen

Het kan heel motiverend zijn om een doel te stellen. Dit laat je die extra stap zetten, je wilt net dat beetje extra moeite doen om je doel ook te behalen in de vastgestelde periode.

Maak hem wel meetbaar en vooral ook specifiek, anders heb je nauwelijks het idee dat je iets bereikt hebt aan het eind. Denk bijvoorbeeld aan: Aan het einde van 2023 willen we dat 40% van onze medewerkers die meer dan een jaar bij ons werken regelmatig met de fiets naar het werk komen.

Of: Aan het einde van de zomerperiode 2023 hebben 30 werknemers een fiets uitgekozen via het fietsplan.

En vergeet het niet te vieren als je je doelen hebt behaald.

Aanbevolen: Snel & easy: upgrade je mobiliteitsplan naar de wensen van je werknemers

6. Deel een van onze artikelen of YT filmpjes

Op onze website, ons YouTube kanaal en onze podcast vind je heel veel artikelen vol handige tips, voor zowel de werkgever als de werknemer. Stuur gerust een paar linkjes door van blogs of filmpjes waarvan je denkt: Daar hebben ze wat aan. 

Hier zijn een paar suggesties:

Gouden combo: snel op het werk met e-bikes en fietssnelwegen

Goede deal: een fiets van de zaak leasen is altijd goedkoper dan er eentje kopen

Afvallen met fietsen: zo doe je dat

Zo breng je het fietsplan nog eens onder de aandacht bij de niet-fietsers, trek je de twijfelaars eerder over de streep en zijn de geroutineerde fietsfanaten weer helemaal op de hoogte.

Voel je vrij om regelmatig onze blogs, YouTube-filmpjes en podcasts te delen. Zo kun je gratis en met weinig moeite je motiveren.

7. Pimp je parkeerplekken

Nog zoiets dat af en toe onderhoud nodig heeft: de fietsenstalling. Misschien zijn er inmiddels veel meer fietsers bijgekomen of zijn het aantal e-bikes flink toegenomen. Voldoen de huidige parkeerplekken nog? 

Denk eens aan laders, goede verlichting en een fietsenhok dat afgesloten kan worden. Ook kan een grote spiegel een fantastisch hulpmiddel zijn, want wie wil er nou binnenlopen met coupe storm op zijn hoofd? En heb je weleens gedacht aan kluisjes, want een fietser heeft meestal net iets meer spullen mee en kan ze niet in zijn auto laten liggen. 

En vooral: vraag waar de behoeftes liggen. Ook dit kun je eenvoudig in een mailtje doen of gewoon gezellig terwijl de koffie loopt en je toch staat te wachten bij het automaat. 

Maak je geen zorgen als het niet gelijk storm loopt met de aanmeldingen voor nieuwe fietsen via je fietsplan 2023. Net als iedere ‘verkoopcycles’ moet je waarschijnlijk meerdere keren en op meerdere manieren je fietsplan onder de aandacht brengen voor mensen het zadel op willen. 

Een ding heb je alvast mee. dit is de tijd van goede voornemens. Met andere woorden de wil is er. Maak hier dan ook gretig gebruik van. Nu zijn ze het meest gemotiveerd en hoef jij het minste te doen. 

Heb je nog geen fietsplan op de agenda staan? Foei. Meld je vandaag nog aan en dit jaar heb jij een fitte en productieve werkvloer.

Vraag de brochure aan voor meer informatie