Het fietsplan: de ultieme gids voor werkgevers

Het fietsplan, ook wel bekend als fiets van de zaak, maakt een zakelijke fiets leasen zeer aantrekkelijk. En dat niet alleen voor de werknemer die met tenminste 40% korting zijn droomfiets op zijn oprit mag parkeren. Ook de werkgever mag zich op de lijst der gelukkigen zetten, want een fietsregeling is een WIN-WIN omdat beide profiteren van een belastingvoordeel. Hoe dat werkt?

In deze ultieme gids laten we alle ins en out voorbij komen en vertellen we je het laatste nieuws op zakelijk fietslease gebied. Dit is alles wat jij als werkgever moet weten over het fietsplan..

Het fietsplan

Wist je dat 8 op de 10 werknemers graag een fiets van de zaak willen? Ontvang nu de brochure voor het fietsplan. 

Wat is het fietsplan?

Een fietsplan is een manier voor werkgevers om medewerkers te stimuleren de fiets naar het werk te pakken. Vaak wordt het als onderdeel van het mobiliteitsplan en vitaliteitsbeleid opgenomen, omdat een fietsregeling zeker kan helpen bij het behalen van de doelstellingen. 

Omdat de werknemer betaalt via zijn salaris ontstaat er voordeel voor zowel de werknemer als de werkgever. Het voordeel van fietslease ten opzichte van een fiets kopen is dat bij fietslease alles voor je wordt geregeld.

Aanbevolen: Hoe een fietsplan je bedrijfsdoelstellingen kan helpen behalen

Hoe werkt het fietsplan?

Het fietsplan werkt met een bijtelling van 7% procent van de verkoopwaarde van de fiets. Dit bedrag wordt van het salaris ingehouden waardoor de medewerker minder salaris krijgt en daardoor ook minder belasting hoeft te betalen. Dit is voordelig voor zowel de medewerker als de werkgever, beide betalen namelijk minder belasting. De werkgever kan er zelfs voor kiezen om het fietsplan kostenneutraal te maken. Hoe dat werkt lees je hier.

In ruil voor de bijtelling mag de (elektrische) fiets onbeperkt privé gebruikt worden. Een kanttekening is wel dat de medewerker geen reiskostenvergoeding krijgt op de dagen dat hij op de fiets stapt naar het werk. 
Aanbevolen: Vergeet deze voorwaarden niet als je je fietsplan implementeert

Wat zijn de voordelen van een fietsplan voor de werkgever?

Fitte werknemers presteren beter - we weten allemaal dat bewegen gezond voor je is. Daarom is het ook niet verbazingwekkend dat onderzoek laat zien dat werknemers die fietsend naar het werk komen gezonder en fitter zijn en dit leidt er weer toe dat ze minder vaak ziek zijn en daarnaast ook productiever. 

Je wordt werkgever van de maand -  een fietsplan is goed voor je imago, want je laat als werkgever je sociale verantwoording zien doordat je een milieuvriendelijke manier van transport stimuleert. En het bespaart natuurlijk jaarlijks een heleboel CO2-uitstoot. 
Het kost je niets - het fietsplan werkgever is gratis om aan mee te doen, voor zowel werknemer als werkgever, en dat terwijl het de medewerker honderden euro’s op een nieuwe fiets bespaart. Plus ze kunnen kosteloos verspreid betalen. Zo wordt een dure fiets in ene wel bereikbaar. En jij  als werkgever hebt weer een mooie en duurzame bonus om de beste werknemers mee aan te trekken. 

Ongeveer 25% van de Nederlanders fietst naar het werk

Hoe bereken je het belastingvoordeel van het fietsplan?

De fiets van de zaak is je fiscaal vriendelijke vriend, want het belastingvoordeel kan aardig oplopen. 

Zo bereken je het voordeel

Stap 1: Kijk in welke belastingschijf de medewerker valt met het bruto jaarinkomen.
Stap 2: Bereken 7% van de verkoopprijs. 
Stap 3: Bepaal hoe hoog de werkgeversbijdrage wordt.
Stap 4: Trek de bijtelling en de leaseprijs van het brutoloon af.
Stap 5: Trek hier nog eens de belastingafdracht vanaf en je hebt een flinke besparing. 

De overnamesom wordt bepaald door o.a. de staat van jouw fiets en de daaraan gerelateerde dan geldende marktwaarde.

Dit is de berekening van het belastingvoordeel. Maar Hellorider zou Hellorider niet zijn als ze je het niet heel makkelijk maken. Bekijk de besparing daarom op onze calculator en iedere medewerker ziet precies wat zijn voordeel is. 

Aanbevolen: In 3 stappen een kostenneutraal fietsplan

Heb ik als werkgever recht op een fietsregeling?

Ieder bedrijf, zowel klein als groot, kan een zakelijke leasefiets aanbieden. En hij kan iedere fiets aanbieden die er is. Elke fiets, voor elke prijs en van elk merk. En Hellorider heeft dealers door het hele land, dus er zit altijd wel een lokale dealer in de buurt van jouw werknemer. 

Bij het huidige fietsplan is het zelfs zo dat ook zzp’ers gebruik kunnen maken van deze regeling. Je mag als zzp’er de leasekosten namelijk van je winst aftrekken aan het einde van het boekjaar. En een snelle, luxe fiets is de ideale oplossing om van klant naar klant te gaan. Zeker in de stad. Alles over zakelijke fiets leasen voor zzp’ers lees je in dit artikel:  Een fiets van de zaak als zzp’er: al je vragen beantwoord

Hellorider en de fiets van de zaak

Je kan als bedrijf zelf een fietsplan regelen. Hiervoor moet je de voorwaarden opstellen waarin je onder andere aangeeft of je het volledige leasetarief betaalt, of liever een vast bedrag per maand of dat je juist de fietsregeling kostenneutraal wilt aanbieden. En vergeet niet dat je ook je werknemers wilt stimuleren om van deze regeling gebruik te maken. 

Wil je al deze rompslomp niet? Regel je het liever met een druk op de knop? En zie je liever je werknemers zo snel mogelijk op de fiets? Laat dan Hellorider het werk voor je doen. 

Dan hoef jij alleen nog maar Hello te zeggen tegen je tevreden werknemers, terwijl ze aan komen fietsen met de wind in de haren. 

Dit is wat Hellorider voor je doet: 

 • Wij helpen zowel jou als je werknemer door fiscaal en praktisch advies en door jouw wensen in het fietsbeleid op te stellen. 
 • Jij geeft jouw wensen en voorwaarden aan, wij stellen ze op. 
 • Met een druk op de knop heb je binnen een dag  je werknemers op de fiets.
 • Alles online regelen. 
 • En je krijgt een kant-en-klaar promotiepakket om je werknemers dat gevoel van vrijheid op de fiets te geven en ze fit achter hun bureau te zetten. 

Ben je nu al overtuigd? Vraag dan direct de brochure aan.

Vraag de brochure aan voor meer informatie

Dit is waarom je als werkgever een fietsplan wil aanbieden

Inmiddels heb je de nodige voordelen van een fietsregeling wel voorbij zien komen. Maar er zijn er nog een paar. Hier is een kort lijstje:

 • Het is een gratis manier om een nieuwe fiets te regelen voor je werknemers
 • Je draagt bij aan een beter milieu
 • Je krijgt er gezondere werknemers voor terug
 • Fietsverzekering, pechhulp en onderhoud zitten bij de fietslease inbegrepen
 • Je werknemers kunnen zelf de fiets uitkiezen
 • Je hebt geen zorgen meer over parkeren in de drukke stad

Vitaliteit en duurzaamheid worden steeds belangrijkere thema’s binnen bedrijven. Laat een fietsplan nu net de ideale oplossing bieden voor beide doelstellingen. Met Hellorider kun je alles precies aanpassen naar je eigen wensen zodat je fietsplan precies bij jouw onderneming past. Fitte en blije werknemers verzekerd! 

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.