Een fietsleaseplan is het beste wat je kan doen om je CO2 voetafdruk als bedrijf te verkleinen. Want die moet omlaag, heeft de overheid bepaald. Vanaf juli 2023 treedt het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’, een uitvloeisel van het klimaatakkoord, in werking en is het zaak om te kijken wat jij kan doen om de CO2-emissies van jouw woon-werkverkeer terug te dringen als bedrijf.

Energiebesparen, CO2-reduceren: wat moet je doen?

We moeten allemaal energie besparen, zowel voor het klimaat als voor onze portemonnee. Vóór 1 januari moeten we voldoen aan de energiebesparingsplicht en onze kantoren upgraden (met oppervlakte >100m2) naar enegielevel C, terwijl we ná juli 2023 aan de CO2- reductie ronde beginnen. 

Dit besluit komt voort uit het klimaatakkoord waarbij is afgesproken dat om de CO2-emissies door werkgebonden personenmobiliteit (woon- werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit) in 2030 met 1Mton terug te dringen. Hierdoor moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers jaarlijks vóór 1 juli informatie rapporteren waarin je het aantal gereisde kilometers, de gebruikte vervoermiddelen en de verbruikte brandstof kan laten zien. 

Stappenplan: CO2-reduceren

Of je nu meer of minder dan 100 werknemers hebt, energiebesparen en CO2 verminderen is altijd een goed idee. De beste maatregel die je kan nemen? Een fietsleaseplan, natuurlijk.

Want naast lopen is er geen schoner vervoersmiddel dan de fiets. Hij staat op het erepodium als het om CO2-reduceren en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers gaat. Ben je benieuwd hoe jij je CO2 kan verlagen met een fietsplan? Volg dan dit stappenplan. 

  1. Neem een fietsplan. Meld je aan bij Hellorider voor een fietsplan en wordt ook een fietsvriendelijke werkgever. Met een fietsplan laat je namelijk zien dat je je werknemers wil stimuleren om vaker de fiets naar het werk te pakken. En dat is mooi, want een fietsplan levert een belastingvoordeel op voor zowel de werknemer als de werkgever. Hoe dat precies werkt dat lees je hier. 
  1. Bereken je besparing. Hoeveel CO2 kan ik verminderen met acties die leiden tot minder zakelijke kilometers, meer gebruik van het OV of de fiets? Sommige werknemers zullen ver van het werk wonen en kunnen misschien niet de hele afstand met een fiets afleggen. Is een mobiliteitspas een goede optie? Of een persoonlijk mobiliteitsbudget zodat iedere werknemers flexibel is in het gebruik van vervoersmiddelen die passen bij de opdrachten van die dag? 
  1. CO2 reducerende maatregelen. Nadat je alles in kaart hebt gebracht komt nu de uitvoering. Welke plannen ga je uitvoeren? Welke middelen heb je daarvoor nodig? Wie krijgt de verantwoording? En wie zorgt dat de informatie wordt verstrekt aan de overheid vóór 1 juli? 

Hoe een fietsleaseplan jou gaat helpen

Hoeveel CO2 kun je met fietsen besparen? Een zuinige, moderne auto brengt per kilometer zo'n 100 gram CO2 in de lucht. Bij een woonwerk-afstand van 10 km bespaar je daarom met de fiets 440 kg CO2 per jaar. Daar moeten 22 bomen een jaar lang voor groeien.

Hier zijn nog een paar CO2-weetjes over fietsen: 

  • De CO2-uitstoot van een reizigerskilometer van een e-bike is 26x klein zo als die van een auto. 
  • Bij een gewone fiets is dit zelfs factor 40.
  • Als alle autoritten van onder de 7 kilometer per fiets worden gemaakt, dan zou dat ongeveer 2 megaton CO2 per jaar schelen. 
  • Overstappen van de auto naar de fiets betekent een besparing van 150 gram CO2 per kilometer. 
  • Elke 7 km op de fiets in plaats van de auto bespaart uitstoot van 1 kilo CO2. 

(bron: fietsersbond.nl)

Fietsen naar je werk is zo ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die je kunt nemen om de CO2 te verminderen. En dan gun je natuurlijk je medewerkers wel een mooie en comfortabele stalen ros die hun iedere dag veilig naar het werk brengt. 

Met een fietsplan kan het belastingvoordeel oplopen tot wel 40%, kunnen je medewerkers kiezen uit iedere fiets die willen, en verspreid betalen zonder extra kosten waardoor ze niet in een keer een groot bedrag hoeven neer te leggen. 

Als jij klaar wilt zijn voor die CO2-reducerende maatregelen dan is een fietsleaseplan een echte must. Neem vandaag nog contact op met Hellorider en laat ons meedenken met het fietsplan dat het beste bij jouw bedrijf past

Vraag de brochure aan voor meer informatie