Een flexibel fietsplan past precies bij jouw bedrijf en bij de wensen van je werknemers. Het is het beste van beide werelden samengevoegd in een plan dat exact past bij de visie van wat jij wilt uitstralen. En hoe je dit bereikt?

Een flexibel fietsplan stel je zo op: 

  • Stel voorwaarden op die passen bij jouw wensen
  • Bepaal je werkgeversbijdrage 
  • Bepaal het doel dat je wilt bereiken met je fietsplan
  • Bedenk van tevoren hoe je het fietsplan gaat promoten

Zo flexibel is het fietsplan

Een flexibel fietsplan is een fietsplan op maat. Precies aangepast aan wat jij als bedrijf nodig hebt. En dat begint met de voorwaarden die je opstelt.

Wanneer je je bij Hellorider aanmeldt dan gaan we samen kijken naar wat het beste is voor jouw bedrijf en hoe je je doelen kan behalen met behulp van het fietsplan. Een fietsplan is namelijk niet gewoon een secundaire arbeidsvoorwaarde of een leuke benefit, een fietsplan kan je inzetten om je duurzame doelen te behalen, als onderdeel van je vitaliteitsbeleid en opnemen in je mobiliteitsplan. 

Om jouw wensen in kaart te brengen is het goed om van tevoren over bepaalde zaken na te denken. In de voorwaarden geef je namelijk aan of je het volledige leasetarief betaalt, of liever een vast bedrag per maand of dat je juist de fietsregeling kostenneutraal wilt aanbieden.

Ook stel je van tevoren vast wie er mee mogen doen met het leasefietsplan. Zijn dit werknemers die minstens een jaar bij jullie werken, is het iedereen of moeten ze een vast contract hebben?

Vaak komt de wens voor een leasefiets van de zaak vanuit de medewerkers naar voren omdat ze bijvoorbeeld vaak tussen locaties moeten reizen, en dan zal jij als werkgevers plots moeten bedenken wat handig is voor jullie bedrijf. Dit surprise-effect kun je voorkomen door nu al na te denken over de wensen en mogelijkheden. 

Nog een voorwaarde die je niet mag missen is: wat doe je als iemand voortijdig uit dienst treedt? Wat zijn dan de afspraken? Betaalt de werknemers het resterende bedrag, wordt de fiets van de zaak of komt hij bijvoorbeeld op iemand anders zijn naam te staan? 

Lees ook deze artikelen eens: 

Hoe een fietsplan je bedrijfsdoelstellingen kan helpen behalen

Snel & easy: upgrade je mobiliteitsplan naar de wensen van je werknemers

5 top tips om je fietsplan in je personeelshandboek op te nemen

Wat is je werkgeversbijdrage? 

Hoeveel ga je meebetalen aan de zakelijke leasefiets? Hou je de kilometervergoeding voor auto’s aan? Stel je een vast bedrag per maand ter beschikking? Of vergoed je alles voor je medewerkers? 

Een fietsplan kun je natuurlijk altijd kostenneutraal aanbieden, maar een fietsvriendelijke werkgever wil daar meestal nog wel een schepje bovenop doen en meebetalen aan het leasebedrag. 

Hoe je dit invult staat je als bedrijf helemaal vrij. Jij bedenkt wat het beste is voor jullie en wij nemen het op in je voorwaarden wat vervolgens in je digitale portaal komt te staan. Zo kan iedereen altijd bij alle gegevens. 

Welk doel hoort bij je fietsplan?

Het is mooi om een doel te hebben voor je fietsplan. Dit zal je niet alleen motiveren om een extra tandje bij te zetten, maar ook om het fietsplan te gebruiken ter ondersteuning van het halen van je andere doelen. 

Een flexibel fietsplan als onderdeel van je mobiliteitsplan.
Waarom zou je fietslease opnemen in je mobiliteitsplan? Omdat zakelijke fietslease zowel duurzaam als kostenbesparend is en natuurlijk heel flexibel. 

Je kan ervoor kiezen om fietslease te combineren met andere vormen van vervoer, zoals het OV of een lease-auto. Zo kunnen er grotere afstanden overbrugt worden of kunnen medewerkers met een beperking wel gedeeltelijk met de fiets komen. Maar ook naar een klant fietsen in de binnenstad kan je een hoop tijd opleveren. 

Zet je fietsplan flexibel in en je maakt jezelf een aantrekkelijke werkgever die graag zijn medewerkers fit en blij op de werkvloer ziet.

Vitale medewerkers en het fietsplan. 

Ook je vitaliteitsbeleid profiteert van een fietsplan. Fietsen is namelijk veel gezonder dan met de auto of het OV komen. Denk er maar eens over na: geen files, altijd frisse buitenlucht, je bent sneller en je hebt alle tijd om die goede ideeën op de fiets te bedenken. 

In plaats dat je uitgeput op het werk aankomt en eerst moet bijkomen met een kop koffie beginnen je medewerkers nu vol energie (en met een slanke taille) aan de dag. 

Fiets jezelf naar je duurzame doelen. 

Fietsen is goed voor de gezondheid, de portemonnee en het milieu. En als bedrijf wil je natuurlijk laten zien dat ook jij duurzaamheid hoog op je prioriteitenlijst hebt staan. Dan zijn je fietsende medewerkers je beste vrienden. 

Kijk maar eens naar dit simpele rekensommetje: de gemiddelde CO2-uitstoot van één kilometer rijden met een auto is 0,22 kg. Bij een e-bike is dit 0,007 kg, dat is dus 97% minder. En met een gewone fiets? Helemaal geen uitstoot. 

Wil je dus op een snelle, goedkope en uiterst efficiënte manier de CO2 footprint van je bedrijf laten dalen? Zorg er dan voor dat zoveel mogelijk mensen op de fiets komen. 

Hoe krijg ik zoveel mogelijk medewerkers op de fiets?

Je hebt je nu aangemeld, je gaat een fietsplan als vast onderdeel maken van je bedrijfsdoelstellingen, maar dan … 

Hoe zorg je er nu voor dat je medewerkers ook naar het werk willen fietsen? 

Als eerste is het goed om een doel voor ogen te stellen. En met een doel bedoelen we een meetbaar getal in een vastgestelde tijdsperiode. Denk bijvoorbeeld aan: aan het einde van 2022 willen we dat 35% van onze medewerkers voortaan op de fiets komen. 

Met een meetbaar doel hou je jezelf scherp en verantwoordelijk. Het zorgt ervoor dat je extra je best doet om je doel te behalen en dat je kan proosten als je je doel hebt behaald. 

Om er nu voor te zorgen dat je van je fietsplan ook een succes maakt hebben we hier een paar promotietips voor je: 

  • Regel een infosessie 
  • Start een zomercampagne
  • Organiseer een demodag met Hellorider
  • Stuur een mail met een van onze YouTube-filmpjes rond 

In de psychologie is er de regel van 7: je moet iets zeven keer onder ogen hebben gezien wil iemand actie ondernemen. Promoot dus niet een keer, maar laat het fietsplan iedere maand voorbij komen en steeds meer mensen zullen zich aanmelden. En jij hebt straks een fitte, productieve werkvloer plus al je bedrijfsdoelstellingen behaald. 

Meld je vandaag nog aan en zorg dat je medewerkers kunnen profiteren van 40% korting op een nieuwe fiets. Hellorider neemt al het gedoe van je over. Het enige dat jij hoeft te doen is bedenken hoe jouw fietsplan eruit komt te zien.