Fietsen maakt productief, misschien had je hem weleens gehoord. In dit artikel leveren we je het bewijs. Je krijgt 11 wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom je inderdaad zo productief wordt van bewegen en dus ook van fietsen naar je werk. Het is tijd voor pedal power!

1. Je bent minder vaak ziek

Het is echt waar. Mensen die regelmatig fietsen naar het werk zijn minder vaak ziek

Voor de baas scheelt dit zo’n 1 tot 2 verzuimdagen per jaar en dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten. Sterker nog, hetzelfde onderzoek laat zien dat werkgevers zo’n 27 miljoen kunnen besparen als ze maar één procent van de werknemers op de fiets naar het werk kan krijgen. 

En wat dacht je hiervan: werknemers die vaker aanwezig zijn, zorgen voor meer consistentie op de werkvloer. Ze zijn vaker overal van op de hoogte. En zullen eerder het hele project afmaken van begin tot eind, simpelweg omdat ze aanwezig zijn van begin tot eind. Dit zijn de werknemers waar je altijd van op aan kan. 

Hoe komt het dat je als fietsende forens minder vaak ziek bent? Daar zijn natuurlijk meerdere onderzoeken naar gedaan en dit is de top 3 van vaakst genoemde redenen: 

  • Sporten en bewegen op zich zorgen voor een boost van je immuunsysteem. Dit komt mede omdat de circulatie van witte bloedcellen toeneemt waardoor je lichaam ziektes eerder detecteert. 
  • Ook worden afvalstoffen beter en sneller afgevoerd via je zweet en de luchtcirculatie in je longen. 
  • En de verandering in je temperatuur heeft ook een positief effect op je gezondheid. Doordat hij toeneemt, nemen slechte bacteriën juist af en goede bacteriën in je darmen weer toe. 

2. Je krijgt een beter uithoudingsvermogen

Met andere woorden: je wordt fitter. Dit komt mede doordat je in de buitenlucht bent en je daardoor meer zuurstof binnenkrijgt. En dat is weer goed voor je huid, je longen en je hersenen. 

Daarnaast maakt je lichaam alleen vitamine D aan als het blootstaat aan de zon. Wie fietst krijgt dus meer vitamine D in zijn lichaam, wat weer goed is voor je weerstand, humeur en slaap.

3. Lekker uitwaaien zorgt voor minder stress

Wie kent het niet? Heerlijk uitwaaien na een lange drukke dag, bijvoorbeeld aan het strand, in het bos of gewoon een ommetje in de buurt. Dit werkt precies hetzelfde als je op de fiets stapt. De frisse buitenlucht, de beweging, de andere omgeving en veel minder prikkels: zorgen er allemaal voor dat je stresslevels zakken

Wie dus terug naar huis fietst na het werk, pakt gelijk een relax-momentje voor zichzelf. Dat betekent dat je bij thuiskomst,  je werk en alles wat daarbij komt al achter je hebt gelaten tijdens de rit naar huis. 

En ook fysiek is het uitwaaiprincipe een bewezen feit: 

  • je hartslag verlaagt in rust 
  • je bloeddruk gaat omlaag 
  • en ook je cholesterol
  • daarnaast verbetert je bloedcirculatie 

4. Je concentratie krijgt een boost

Hoe fijn is het als iedere werknemer supergefocust op het werk zit. En daar kan fietsen uitstekend bij helpen. Het is namelijk goed voor de hersenen. Omdat je hart harder moet pompen, neemt je bloedcirculatie toe, hierdoor krijgen je hersenen meer zuurstof wat weer voor helderheid, scherpte en focus zorgt. 

5. Fietsen maakt je creatiever

Je zit vast. Je probeert zo hard die ene beste oplossing te bedenken, maar er lijkt niets meer uit te komen. Het lijkt wel of je hersenen op stand-by zijn gaan staan zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. 

Weet je wat je dan moet doen? De beste remedie tegen vastlopen is bewegen. 

Dan zit je namelijk letterlijk niet meer vast en dat werkt ook psychisch door. En daarnaast zit je gelijk in een andere omgeving wat weer zorgt voor nieuwe ideeën, andere input en minder afleiding. Nu kun je je uitstekend focussen op het hetgeen je moet oplossen. 

Dus de volgende keer dat je even vastloopt en maar niet op de oplossing kan komen. Pak dan eens de fiets en kom in beweging

6. Wie fietst naar zijn werk is sneller

Ja, echt waar. De fietsbeller is sneller. Zeker als je in de binnenstad woont en veel verkeer moet trotseren. Globaal genomen zijn mensen die een paar kilometer van het werk wonen ongeveer 10% sneller dan hun autorijdende collega’s. 

En als je dan toch verder weg woont kun je alsnog sneller zijn en dat is niet alleen omdat je de files en het drukke verkeer vermijdt. Wie de e-bike pakt en deze combineert met een fietssnelweg, zoeft zo de lange rijen auto’s voorbij. 

En nog een leuk weetje: als 5% van het autoverkeer niet in de spits op de autoweg rijdt zijn alle files opgelost. 

7. Fietsen zorgt voor een betere sfeer op de werkvloer

En dat is niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat fietsen naar het werk zorgt voor een beter humeur, minder stress en een goede gezondheid. Sport en beweging hebben zichzelf bewezen als uitstekende methoden om een bedrijf vooruit te helpen laat dit onderzoek zien.

8. De positieve effecten zijn blijvend

Onderzoek in International Journal of Workplace Health Management laat zien dat de helderheid en energie van mensen die vaak bewegen hoog blijft, ongeacht hoeveel werk ze op hun bureau hebben liggen. 

Dit betekent dat de positieve effecten van en voor de fietsende forens niet bestaan uit pieken en dalen, maar dat ze de hele dag door productief zijn en een goede sfeer brengen op de vloer. Dat klinkt als de droom van iedere werkgever.

9. Je krijgt er een beter humeur van

Door een toename in endorfine krijgt je lichaam veel meer energie. Dit maakt je weerbaarder en geeft je dat o-zo-gewilde goede humeur, en dat de hele dag door. Door op de fiets naar het werk te komen kom je fris en vol goede ideeën aan en ben je klaar voor de uitdaging.

10. Je kan beter omgaan met tegenslagen

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Zeker als je een goed-weer-fietser bent. Maar de doorfietsende het-maakt-mij-niet-uit-wat-voor-weer-het-is-fietser heeft een extra voordeel: doorgaan maakt dat je beter met tegenslagen om leert gaan. Het zit niet altijd mee: niet op de werkvloer, niet in het leven, en ook niet op de fiets. Ga je toch door, dan  word je mentaal sterker. 
En daarnaast is de kou trotseren ook gewoon goed voor je. Want geloof het of niet, kou is goed voor je.

11. Van bewegen word je ook nog eens slimmer

Een onderzoek onder studenten toonde aan dat de sportende student 10% meer kans had om te slagen voor zijn studie dan zijn niet sportende medestudent. 

Een ander onderzoek in Nature liet zien dat mensen die veel bewegen makkelijker meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Dezelfde vaardigheden die je bij bewegen en teamsporten nodig hebt gebruik je ook tijdens het rijden of wanneer je complexe dynamische activiteiten waarneemt. 

Zo trapt je jezelf naar een gezond en productief back to work feestje. Het enige dat je nodig hebt is een goede fiets, die je met een fietsplan van de zaak kan krijgen met een korting die op kan lopen tot wel 40%.

Vraag de brochure aan voor meer informatie