Wat betekent het verdwijnen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor het fietsplan?

We werken massaal thuis naast de snoeppot op de keukentafel of op een snel ingericht kantoortje in de rommelkamer. Inmiddels zijn we het wel gewend en is werken bij een bedrijf vele kilometers van jouw huis ook plotseling geen probleem meer. 

En tot nu toe hielden we gewoon onze (onbelaste) reiskostenvergoeding in onze zak. Voor de stookkosten, voor de koekjes die veel sneller op zijn dan normaal. Maar per 2022 verandert dit. Wie thuiswerkt gaat belasting betalen over zijn reiskostenvergoeding, behalve over de dagen dat hij daadwerkelijk naar kantoor komt. Ingewikkeld? Best wel.

Wat kun je doen om reiskosten netto te vergoeden per 2022?

Ten eerste stel jezelf de volgende vragen: 

  • Maak je afspraken over het aantal dagen dat iemand sowieso op kantoor zal of moet verschijnen?
  • Of ga je de daadwerkelijk gereisde dagen van je medewerkers vergoeden? 

Het nadeel van het maken van afspraken over het aantal dagen dat iemand denkt naar het werk te komen is dat je er ook naast kan zitten. Want … life happens. 

En dat betekent dat je naheffingen kan krijgen en onnodige administratieve rompslomp. We weten nu eenmaal niet hoe dingen zich ontwikkelen en wie weet is volledig thuiswerken plotseling weer de enige optie. Houd hier dus rekening mee. 

De tweede optie is om de daadwerkelijk gereisde dagen van de werknemers te vergoeden. Dit is flexibeler dan de eerste optie en je kan het hierdoor ook combineren met andere vervoersmiddelen, zoals het OV of natuurlijk de leasefiets. Of zelfs de thuiswerkvergoeding die eraan zit te komen. 

En met een rittenregistratie app is dit ook administratief geen probleem. Zet alleen je app aan of maak gebruik van een zender. De beste apps hebben wij voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Wat betekent dit voor je fietsplan?

En nu toch reiskostenregeling op de schop gaat en dan is dit gelijk een moment om nieuwe kansen te creëren. Niet iedere verandering is negatief. Bekijk het eens van de sportieve kant. 

Dit is een mooi moment op de fietsende forens eens in het zonnetje te laten fietsen. Normaal kregen je medewerkers geen reiskostenvergoeding op de dagen dat ze met de fiets naar het werk kwamen. Dus dit is een extra mooi moment om ze nu wel op te nemen in je nieuwe reiskostenregeling. Want waarom zouden alleen de vervuilende autorijders beloond worden? 

Nieuwe wielerronde, nieuwe kansen. Vanaf volgend jaar staat ook je fietsplan in de reiskostenregeling geparkeerd. 

Nog geen fietsplan? Zonde! Het levert je fitte, blije en productieve werknemers op. Je vermindert de CO2 uitstoot en het helpt je je bedrijfsdoelstellingen te behalen. 

Dus meld je vandaag nog aan bij Hellorider.

Vraag de brochure aan voor meer informatie