Wat zijn de voordelen van het nieuwe fietsplan voor jou als werkgever? Wat is het verschil is tussen het bekende Nationale Fietsplan dat in 2015 in een nieuw jasje is gestoken? Lees hier alles over de introductie van de werkkostenregeling (WKR) en de nieuwe zakelijke fietsregeling die in januari 2020 is geïntroduceerd!

Fietsplan sinds 2015 (WKR)

Sinds 2015 wordt een gedeelte van de vrije ruimte van de WKR bij veel werkgevers gebruikt voor het vergoeden of verstrekken van een fiets van de zaak. Je mag als werkgever een onbelast bedrag verstrekken of de werknemer mag de afzien van het bruto loon voor de leasefiets. Hiermee verkrijgt de werknemer een belastingvoordeel. Het voordeel kan oplopen oplopen tot 50% over een bedrag tot €749 inclusief BTW. Vaak wordt de fietsverzekering, kosten voor onderhoud en service door de werknemer zelf betaald.

De regeling is aantrekkelijk voor fietsen die niet veel duurder zijn dan €1.000. Daarnaast is het aantrekkelijk voor werknemers die een eenmalige financiële inhouding kunnen missen. Voor werkgevers is het vaak een nadelige regeling en lastig om fietsen naar het werk te kunnen stimuleren. Omdat het fietsplan de ruimte van de WKR in beslag neemt waar ook personeelsfeestjes, de mobiele telefoon, bedrijfsfitness en eventuele verruiming van de €0,19 kilometervergoeding uit worden betaald.

Opkomst elektrische fiets, duurzaamheid en vitaliteit

De elektrische fiets is al een aantal jaren flink in opkomst. Belangrijke redenen hiervoor zijn onder andere de mogelijkheid om langere afstanden in dezelfde tijd af te kunnen leggen. Lees hiervoor ook dit artikel uit het FD. Er is meer behoefte aan meer beweging. Verder is het sinds dit jaar voor forensen een goed alternatief voor het openbaar vervoer en verwacht wordt dat dit ook zal blijven in de toekomst.

Onder werknemers reist de vraag dan ook steeds vaker of een elektrische fiets aantrekkelijk aangeschaft kan worden via de werkgever. Bij werkgevers is de vraag of dit ook buiten de WKR kan worden gefaciliteerd. Daarnaast willen werkgevers haar steentje bijdragen aan verscheidene MVO doelstellingen (zoals gezondheid & welzijn en duurzaamheid). Tegelijkertijd willen zij kosten verlagen zoals hoge parkeerkosten. Hoe kunnen werkgevers aan bovenstaande wensen voldoen door op een eenvoudige manier fietsen naar het werk stimuleren voor een zo groot mogelijke doelgroep?

Zakelijke fietsregeling 2020 (buiten de WKR)

De voordelen van het nieuwe fietsplan voor jou als werkgever! Het nieuwe zakelijke fietsplan lijkt veel op de bedrijfsauto regeling en geldt voor alle fietsen. De regeling is, en zeker ten opzichte van het oude fietsplan, extra aantrekkelijk voor elektrische fietsen en speed pedelecs. De basis van de regeling is eenvoudig: de werknemer betaalt 7% van de fiscale waarde van de fiets om deze naast het woon-werkverkeer ook privé te mogen gebruiken. Dit gaat om enkele euro’s per maand en je betaalt als werknemer een vast bedrag per maand uit het brutoloon. Hiermee heeft de werknemer ook een bruto-netto voordeel.

Wat zijn dan de grote voordelen voor werkgever en werknemer?

Het fiscale voordeel is bij deze regeling niet beperkt tot een bedrag van €749. Het is over de gehele fiscale waarde én over onderhoud, reparaties, pechhulp voor onderweg en de verzekering. Het fiscale voordeel kan door de werkgever buiten de WKR en kostenneutraal aangeboden worden aan werknemers. Steeds meer werkgevers bieden haar werkgevers naast het ter beschikking stellen van de fiets van de zaak een bonusregeling aan. Die al dan niet gefinancierd is door kostenbesparing zoals een reductie van het aantal benodigde parkeerplaatsen. De werknemer kan daardoor voor een zeer laag bedrag een mooie elektrische fiets rijden. Dit kan zowel zakelijk als privé, volledig ontzorgd en zonder onverwachte hoge kosten!

Wil je meer weten over de voordelen van het nieuwe fietsplan? Of wat dit exact betekent voor de kosten voor de werkgever en voor werknemers? Benieuwd naar de implementatie en wat benodigd is voor salarisadministratie? Bekijk het hier

Vraag de brochure aan voor meer informatie