Je hebt een fietsplan. Je hebt al een aantal werknemers die op de fiets naar het werk komen. En dit aantal groeit gestaag. Maar hoe hou je je medewerkers gemotiveerd? Hoe zorg je voor duurzame gedragsverandering? En hoe krijg je de rest ook op duurzaam transport? 

Om je werknemers aan het fietsen te houden of enthousiast te maken voor andere vormen van duurzaam vervoer zoals deelauto's; heb je een strategie nodig. Een plan om stap voor stap je einddoel te bereiken. Hellorider gaat je daarbij helpen. 

In dit blog lees je: 

  • Hoe je je fietsplan onderdeel maakt van je grotere bedrijfsdoelen
  • Hoe je je medewerkers gemotiveerd houdt
  • Hoe je het best kan helpen obstakels te overwinnen 

1. Zet een doel voor je fietsplan

Wat wil je bereiken met het fietsplan? Een fietsplan is zoveel meer dan een extra benefit. En het kan zoveel meer doen voor je bedrijf dan alleen fietsen aanbieden. 

Het klopt dat een fietsregeling nog steeds ongekend populair is, naast voorzieningen om hybride te kunnen werken. Daarnaast helpt het je de beste werknemers aan te trekken en je toppers binnen te houden. Maar wist je ook dat een fietsplan kan helpen om je bedrijfsdoelstellingen te behalen? We schreven er eerder een artikel over, je leest hem hier

Bedenk waarom je een fietsplan wilt aanbieden. Wat wil je bereiken? 

  • Is het een duurzaam doel? 
  • Wil je gezondheid stimuleren onder medewerkers? 
  • Of wil je de kosten drukken op bijvoorbeeld parkeren en dergelijke? 

Stel je wilt als bedrijf je duurzaamheid plannen in de tweede versnelling zetten. Dan is een fietsplan een must. Denk aan minder CO2-uitstoot, minder geluidsvervuiling, minder afval en ga zo maar door. Maar waarschijnlijk is een fietsplan niet genoeg. 

Je zet duurzame mobiliteit op de agenda met een sterretje ernaast, en het fietsplan zet je bovenaan. Daarna komen de deelauto's, het openbaar vervoer, de elektrische scooter en misschien nog wel meer oplossingen. Maar bedenk: fietsen is het meest duurzaam en maakt je werknemers ook nog eens fit en productief! Zet hem daarom bovenaan de prioriteitenlijst, want je bereikt hier een bonusdoel mee. 

En door hem als onderdeel te benaderen van een groter doel zul je mensen motiveren om dit doel gezamenlijk te behalen. Je creëert er een groepsgevoel mee. 

2. Deel je werknemers in 3 categorieën in

Je hebt de pro: de fervente fietser die, als je pech hebt, iedere dag in een strakke bangmaker short het kantoor in komt lopen. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd, is zijn motto. 

Nu denk je waarschijnlijk: deze mensen hoef ik toch niet te helpen. En dat klopt, maar je kan ze wel als ambassadeurs aanstellen - minus de stretchy pants. 

Want enthousiasme werkt aanstekelijk. En goed voorbeeld doet goed…. 

De hobby fietser: deze fietser stapt wel vaker op de tweewieler, alleen nog niet (genoeg) naar het werk. Hier kunnen ze natuurlijk verschillende redenen voor hebben, zoals: 

  • Ik ben niet fit genoeg
  • Ik heb alleen een oud barrel
  • Ik ken geen goede route 
  • Ik wil niet bezweet aankomen

Door te vragen waar de uitdagingen liggen kun je inspelen op de behoefte. Dus in plaats van een algemene mail rondsturen kun je nu helpen waar en op een manier die echt nodig is. 

De ik heb altijd wel een excuus om niet te fietsen-fietser: maar waarom willen ze dan niet fietsen? Zijn ze bang om in het drukke verkeer te bewegen? Wonen ze echt te ver van het werk? Hebben ze geen fiets? Of is er een lichamelijke beperking die het moeilijker maakt? 

Als ze bang zijn voor het drukke verkeer, dan kun je misschien samen kijken naar een alternatieve route of ze kunnen gebruik maken van de rustige en ruime fietssnelwegen. Soms kan een fietscursus ook het zelfvertrouwen boosten en net dat zetje geven om voortaan de fiets te pakken. 

Als iemand echt ver van het werk woont zijn er eigenlijk twee opties: 

nummer één is: schaf een speed pedelec aan via het fietsplan en combineer dit met fietssnelwegen. In dit artikel laten we uitgebreid zien waarom dit een gouden combo is. 

Óf splits de reis op. Kom de helft of driekwart met de auto of het OV en maak daarna gebruik van een fiets die je hebt gestald op het station of een vouwfiets achterin de auto. Dan kom je nog steeds fris aan op het werk. 

Ook al heeft iemand een lichamelijke beperking dan kan de fiets nog steeds een optie zijn en vaak zelfs juist extra vrijheid bieden. Met het fietsplan kun je bijvoorbeeld een fiets aanschaffen met een extra lage instap, en deze komt zelfs in e-bike en speed pedelec uitvoering. 

Als je eenmaal weet waar de obstakels liggen kun je ze vaak zo wegnemen. Waarom vraag je het niet gewoon? Of stuur een survey uit met wat makkelijk te beantwoorden vragen en kom zo meer te weten over de drijfveren van je medewerkers. En voor je het weet komt (bijna) iedereen op de fiets. 

3. Maak gebruik van een app voor extra motivatie

Er zijn verschillende apps op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om de fietsende-forens een extraatje te geven voor de moeite. Je kan er namelijk punten mee verdienen en die kun je weer inleveren in de shop voor leuke kortingen. Zo verdien je nog eens geld met naar je werk fietsen. 

Een voorbeeld van zo’n app is: Go Velo - die speciaal is gemaakt om duurzame gedragsverandering te stimuleren. Je kan hem een beetje vergelijken met de Ommetje-app. Met badges, challenges en beloningen. 

Daarnaast heb je ook RING-RING. De punten die je met deze app verdient kun je inzetten voor een lokaal doel of je kan ze verzilveren bij een lokale shop. En je hebt ook nog apps die speciaal bedoeld zijn om je te helpen om je conditie te verbeteren, maar deze houden niet je prestaties als bedrijf bij. 

Heb je iets meer budget dan kun je je ook opgeven bij Lovetoride.com. Ook hier maken ze slim gebruik van gedragsveranderingstechnieken en kun je precies zien wat je als bedrijf presteert, maar ook hoe je CO2 mindert en je kan er leuke prijzen winnen. 

In dit artikel laten we nog meer apps de revue passeren: Maak fietsen naar je werk nog leuker met deze 6 apps. 

4. Zet een gezamenlijke challenge

Waarom zou je niet een challenge nastreven met zijn allen? Als je hoofddoel duurzaamheid is zet dan een percentage dat je wilt behalen om je CO2 voetafdruk terug te dringen. 

Is gezondheid je doel, kijk dan hoeveel je werknemers gemiddeld afvallen na een paar maanden (meestal is dit zo’n 6 kilo in 6 maanden). Of hoeveel fitter ze zich voelen. Laat ze een cijfer geven en bereken hoeveel je gemiddeld vooruit bent gegaan. 

Wil je gewoon meer medewerkers op die fiets zien? Stel dan een percentage vast dat je in een bepaalde tijdsperiode behaalt wilt hebben. 

Zijn de kosten voor jou een doel op zich? Stel dan een bedrag op dat je wilt besparen met onder andere het fietsplan. 

Je kan ook een aantal kilometers op papier zetten die jullie gezamenlijk bij elkaar willen fietsen. En stel een tussendoel, wie dit behaalt heeft krijgt een leuke beloning. 

Of laat iedereen een persoonlijk doel opstellen, zet dit op het score bord of het intranet en geef ze een sterretje naast de naam als het doel behaald is. Wees creatief, als het op challenges aankomt zijn de mogelijkheden eindeloos. 

5. Geef het goede voorbeeld 

And last but certainly not least: kom zelf op de fiets. Als bazen en managers echte fietsbazen worden, dan is fietsen de nieuwe norm. Wie wil er nou geen baas die blakend van energie en vol goede ideeën de werkvloer oploopt?

Of een stel managers die altijd een goed humeur hebben dankzij hun stalen ros. En de afdelingshoofd die niet te stoppen is omdat het fietstempo nog steeds zijn benen aandrijft. Je begrijpt het, als je zelf het goede voorbeeld geeft en enthousiast bent over fietsen naar het werk, dan zal de rest al snel volgen. 

Hello gemotiveerde werknemers

Met een beetje planning en door het fietsplan niet alleen als extra benefit te zien, maar als onderdeel van een groot doel zul je er veel meer voordelen uit halen. En dat is naast de voordelen van gezonde en fitte werknemers, die extra productiviteit en een lager ziekteverzuim en grotere weerbaarheid tegen stress. 

Wil je je medewerkers 40% korting en kosteloos verspreid betalen op een nieuwe fiets kunnen bieden? Geef je dan vandaag nog op voor het fietsplan van Hellorider.

Vraag de brochure aan voor meer informatie