Introductie

Deze ambassadeurs zouden zich in gaan zetten om meer werknemers uit de auto en op de fiets te krijgen. Als voorbeeld voor de rest van Nederland, zodat nog 200.000 andere mensen de fiets pakken. Inmiddels zijn we (bijna) een jaar verder. Wat is er in de tussentijd gebeurd met deze fietsambassadeurs? 

Wie zijn de fietsambassadeurs?

De 11 fietsambassadeurs zijn zorgvuldig uitgekozen en vertegenwoordigen diverse sectoren. Maar wie zijn zij? 

  • UMCG
  • ASR
  • Amega groep
  • Efteling
  • Enexis
  • Fujifilm
  • MN
  • Radboud Universiteit
  • Schiphol Group
  • TataSteel
  • Zalsman

Wat zijn de ambities?

De doelstellingen voor deze 11 ambassadeurs komen behoorlijk overeen: ze willen allemaal een bepaald percentage aan werknemers uit de auto krijgen en op de fiets. Echter de cijfers en de schaal lopen natuurlijk wel uiteen. Bij Zalsman werken bijvoorbeeld 134 medewerkers, waarvan 15% naar het werk fietst. De ambitie van Zalsman? Dat dit percentage jaarlijks met 5% toeneemt met een uiteindelijk doel van 60% van de werknemers op de fiets. Maar bij sommige bedrijven gaat het op grotere schaal. Zo wil de Efteling van de 3000 werknemers in totaal zo’n 30% regelmatig op de fiets krijgen (was 10%). Het UMCG gaat nog verder: die willen graag dat uiteindelijk 60% van de 13.000 werknemers de fiets als vast vervoermiddel gaat pakken voor woon-werkverkeer. Dat zijn bijna 1200 extra fietsers! 

Wie zijn de fietsambassadeurs?

De maatregelen lopen uiteen. Veel ambassadeurs zorgen voor een financiële motivatie, zoals een vergoeding of korting op de aanschaf van een nieuwe fiets. Of in het geval van bijvoorbeeld MN gaat dit om een rentevrije lening (eens per 3 jaar). Een opvallende maatregel komt uit de hoek van a.s.r.: medewerkers die binnen fietsafstand (12 km) van het hoofdkantoor wonen, kunnen niet parkeren op het a.s.r.-terrein. De maatregelen die genomen zijn (en worden), zijn dus zowel om fietsgebruik aan te moedigen en het gebruik van de auto tegelijkertijd te ontmoedigen. 

Daarnaast worden ook meer materiële zaken aangepast, zoals overdekte fietsenstallingen, oplaadpunten en douche- en kleedruimtes. Bij de Efteling hebben ze deelauto’s geïntroduceerd: handig voor het personeel dat vaak een afspraak buiten de deur heeft. Die kunnen dan alsnog op de fiets naar het werk. En om eventuele bezwaren tegen het gebruik van de fiets weg te nemen, heeft de Radboud Universiteit sinds kort een fietsenmaker in dienst op de campus. 

Ook ontstaan er samenwerkingen met gemeentelijke, regionale en landelijke politiek. Want meer medewerkers op de fiets, daarvoor is ook aangepaste infrastructuur nodig. Zo is in de omgeving van TataSteel al een nieuwe dienstregeling voor de pont ingevoerd. In plaats van 1x per 20 minuten vaart deze in de spits 1x per 10 minuten. En dat is weer een mooie winst voor de fietsers! Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen gemeente en Fujifilm: daar is een splinternieuwe fietsroute gerealiseerd om nog beter bereikbaar te zijn voor fietsend personeel.

Wat heeft het opgeleverd?

Natuurlijk kunnen alle gestelde doelen niet binnen een paar maanden worden behaald. Maar de eerste resultaten van al deze inzet zijn al zichtbaar! Een goed voorbeeld is Zalsman, het grafische bedrijf waarbij inmiddels het ziekteverzuim met 2% is afgenomen. Dat voelen ze in de portemonnee! Daarnaast ziet directeur Remco Reinink meer voordelen: “Sollicitanten zijn gecharmeerd van ons fietsbeleid. Ook klanten komen graag bij een vitaal bedrijf.”

Dat vitale gevoel wordt door het hele bedrijf gedeeld en sommige medewerkers gaan daar heel ver in: “Eén medewerker is 13 kilo afgevallen en helemaal lyrisch over de fiets. Sinds Jan fietst is hij niet meer ziek geweest én heeft hij in twee jaar tijd maar liefst € 3.250,-  bespaard aan autokosten. Een prachtig boegbeeld voor ons vitaliteitsbeleid.”

Vraag de brochure aan voor meer informatie