Introductie

In het vorige artikel hebben we uitgelegd wat de cafetariaregeling is en hoe het toegepast kan worden zonder gebruik te maken van de werkkostenregeling. In dit artikel laten wij zien hoe je als werkgever kostenneutraal fietslease kan aanbieden en je de ongebruikte vakantiedagen van je werknemers hiervoor kan inzetten.

Mocht je de kennis uit het vorige artikel niet meer scherp hebben even een korte samenvatting: de cafetariaregeling is een regeling waarbij de werknemer belast loon ruilt voor onbelast loon. De werknemer kan daarbij kiezen voor een terbeschikkingstelling in plaats van loon in geld. Lees hieronder alles over kostenneutraal fietslease aanbieden!

Voor werknemers zijn er met de cafetariaregeling twee voordelen:

 1. Je werknemer kan de arbeidsvoorwaarden beter afstemmen op zijn persoonlijke behoeften;
 2. Je werknemer kan meer fiscaal voordeel genieten.

Onderstaand een voorbeeld berekening voor fietslease waarbij gebruik wordt gemaakt van de cafetariaregeling met het uitruilen van de vakantiedagen van de werknemer.

Uitgangspunten van de werknemer:

 • Je leaset een fiets met een fiscale waarde van €2.449 (incl. BTW).
 • De (fictieve) bruto leaseprijs die hoort bij deze fiets is €97 (incl. BTW).
 • Er wordt uitgegaan van een belastingschijf van 37.1% (eerste schaal).
 • Je verdient €20 bruto per uur.
 • Je ontvangt een kilometervergoeding van €70 per maand.
 • Elk jaar heb je recht op 30 vakantiedagen, waarvan je er maar 25 gebruikt (elk jaar heb je dus vijf vakantiedagen over).
 • Je werkt full-time wat neerkomt op 40 uur per week (5 * 8 uur).

Voorbeeldberekening

Voor het gemak verdelen wij de voorbeeldberekening over een aantal aspecten namelijk:

 • Kilometervergoeding.
 • Leasetarief na compensatie werkgever
 • Uitruilen van vakantiedagen
 • Bijtelling
 • Samenvatting

Als werknemer betaal je 70% van de leasefiets als eigen bijdrage die ten goede komt van de cafetariaregeling. Hiervoor lever je een deel van je vakantiedagen in die je toch niet gebruikt. Hoe wij aan die 70% komen leggen wij hieronder uit.

Kilometervergoeding

Je besluit om twee dagen per week met de leasefiets naar je werk te gaan. Hierdoor krijg je geen onbelaste vergoeding meer voor die twee dagen. De kilometervergoeding die je niet meer krijgt komt neer op: Totale kilometervergoeding per maand (€70) / aantal werkdagen (5) * 2 werkdagen = €28 per maand.

Leasetarief na compensatie werkgever

Je werkgever compenseert de gemiste kilometervergoeding met de leasefiets. Hierdoor hoef je per maand maar 70% (€28 / €97) te betalen voor de leasefiets. Dit komt neer op een bedrag van €97 – €28 €69 per maand. Per jaar betaal je als werknemer voor de leasefiets €69 * 12 = €828.

Inruilen van vakantiedagen

Die €69 per maand betaal je door een aantal van je vakantiedagen die je overhebt in te ruilen voor de leasefiets. Hiermee doe je afstand van je bruto vakantiedagen.

In totaal is de waarde van de vijf vakantiedagen die je overhebt gelijk aan: bruto uurloon * vakantie uren * (1+ 8 % vakantiegeld) = €20 * (8 uur * 5 werkdagen) *1.08 = €868. Het bedrag dat je moet betalen voor je leasefiets is alleen €828. Dit betekent dat je zelfs €40 goedkoper uit bent (€868 – €828). Dit komt erop neer dat je van die 5 vakantiedagen zelfs nog 1.7 uur over hebt!

Bijtelling

Je hoeft je alleen nog maar de bijtelling van de fiets te betalen wat neerkomt op (7% * €2449 * 37.1%) / 12 = €5.30 per maand.

Samenvatting

Even samenvattend de totale kosten van de leasefiets €97 worden deels betaald door de werkgever, via de gemiste reiskostenvergoeding van €28 per maand (30%) en vanuit je vakantiedagen (38.3 uur en 70%).

Het bruto salaris dat je overhoudt elke maand is in dit geval ongewijzigd. Waarom? Je levert je vakantiedagen in voor de leasefiets en je betaalt de bijtelling van slechts €5.30 per maand netto vanuit je nettosalaris. Als werkgever ben je zelfs niks meer kwijt omdat je de reiskostenvergoeding die je toch al kwijt was alsnog geeft aan je werknemer in de vorm van de leasefiets. Let op het minimum aantal vakantiedagen moet minstens 20 dagen blijven voordat je de cafetariaregeling kan toepassen.

Meer weten? Of meer voorbeeld berekeningen ontvangen? Laat het ons weten!

Wil je direct een gesprek inplannen om meer te weten over kostenneutraal fietslease aanbieden? Klik dan hier!