Fiscale spelregels

Als gevolg van corona geeft bijna 20% van de traditionele OV-reizigers aan dat de fiets hét veilige voorkeurs vervoersmiddel is geworden om mee van en naar het werk te reizen. De vraag vanuit werknemers voor een goede reisoplossing is dus serieus toegenomen en werkgevers willen dit graag faciliteren.

BUDGETNEUTRALE OPLOSSINGEN

Sinds januari dit jaar is de fiscale regelgeving rondom de zakelijke fiets behoorlijk vereenvoudigd. Hierdoor kan de werkgever een fiets buiten de WKR ter beschikking stellen. De medewerker betaalt 7% bijtelling over de fiscale waarde van de fiets, waarmee er geen uitgebreide kilometerregistratie meer nodig is. Als de regeling goed wordt ingericht, zijn er budgetneutrale oplossingen voor de werkgever waarmee je ook de ruimte van de werkkostenregeling beschikbaar houdt voor andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Fietsen naar het werk kan met meer fiscaal voordeel voor de werknemer. De fiets is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, zeker nu de vaste reiskostenvergoedingen vanaf 1 januari 2021 ook weer specifiek onderbouwd moeten worden als er een deel thuis wordt gewerkt. Ook dan is de fiets fiscaal een aantrekkelijk alternatief.

Jan Rolleman: ‘In de nieuwe regeling zitten onderdelen, die je voor jouw situatie op maat moet toepassen.’

LEASE GURU

Deze op papier eenvoudige bijtellingsregeling zorgt bij veel Human Resource specialisten toch voor nogal wat vragen. “De nieuwe regeling is echt een verbetering ten opzichte van de oude situatie, maar er zitten echt wel onderdelen in die je voor jouw situatie op maat moet toepassen,” zegt fiscaal auto-en fietslease guru mr. Jan Rolleman van AMD automotive fiscalisten en oprichter van autoenfiscus.nl. Om werkgevers beter te helpen heeft Hellorider Rolleman aan haar zakelijke fietslease platform weten te verbinden.

SPECIFIEKE KLANTCASES

“We merken met enige regelmaat dat onze partners, leasemaatschappijen, bij de implementatie van fietslease vragen krijgen van werkgevers die echt verder gaan dan de solide informatie die Hellorider al biedt,” zegt Hellorider (inmiddels oud) CEO Davy Louwers. “Specifieke klantcases waarbij de hulp van een gespecialiseerde fiscalist nodig is. Het gaat hier dan vooral om de externe validatie van de gewenste oplossing die men naar eigen mensen maar ook richting de fiscus kan gebruiken. Met de kennis en kunde van Jan Rolleman verwachten we dat we ook die klanten nu nog beter kunnen helpen.”

GEANONIMISEERD DELEN

Deze samenwerking kon volgens Marjolein Hoogendijk, Head of Business Development bij Hellorider, eigenlijk ook niet uitblijven. “Hellorider is partner van een groot aantal leasemaatschappijen in Nederland. Jan Rolleman is al jaren een vertrouwd gezicht in de autolease wereld. Zijn expertise op auto- én fietslease is ongeëvenaard,” stelt Hoogendijk. “Hellorider zal ook een rol vervullen om gerealiseerde en toekomstige cases op het vlak van fiscaliteit en implementatie geanonimiseerd te delen op ons platform zodat iedereen kan leren van deze bewezen cases.”

Bron: Nieuwsfiets

Vraag de brochure aan voor meer informatie