Het zonnetje op je gezicht, de wind zachtjes door je haren en de frisse lucht die zorgt voor een gezonde blos op je wangen. De lente is niet voor het niets hét seizoen waarin je werknemers weer de fiets naar het werk willen pakken. Kans op beter weer, kans op een slanke taille voor de zomer, kans op meer geld in je portemonnee. Dus wat kan jij doen om die fietsenrekken vol te krijgen op het werk tegen de tijd dat het zomer is? 

Vandaag geven we je 5 lentetips waarmee je het fietsplan kan herintroduceren onder je medewerkers en je er zoveel mogelijk op de fiets krijgt. 

Lentetip 1: maak een promo filmpje 

En dit hoeft geen Scorsese-niveau te zijn of geschoten door een hele cameraploeg, je telefoon voldoet prima. Maak gewoon een simpel videootje waarin je alle faciliteiten laat zien, van het fietsenhok tot kluisjes tot een gratis fruitbox voor iedereen die op de fiets komt. Maak het vooral aantrekkelijk. 

Misschien kun je ook nog wat sportieve doorgewinterde fietsers aan het woord laten die enthousiast in een paar zinnen een aansporing geven. Of laat de baas zien die net komt aanfietsen. Nothing fancy, gewoon een reminder en een aanmoediging tegelijk. 

Lentetip 2: stuur een paar links door

Hellorider heeft al heel veel leuke artikelen op de site staan en ook op YouTube staan een aantal filmpjes. Voel je vrij om deze te delen met je werknemers. 

Denk bijvoorbeeld aan een email of zet ze op intranet. Mensen vinden het fijn om aanvullende informatie te krijgen over bijvoorbeeld de beste fietsen of hoe een fietsplan precies werkt en gelukkig hebben we je het gemakkelijk gemaakt doordat ons blog gevuld staat met nuttige tips, informatieve artikelen en toffe interviews met andere bedrijven. 

Hier zijn een paar favoriete blogs: 

Goede deal: een fiets van de zaak leasen is altijd goedkoper dan er eentje kopen

Maak fietsen naar je werk nog leuker met deze 6 apps 

Gouden combo: snel op het werk met e-bikes en fietssnelwegen

6 meest gestelde vragen over het fietsplan 

Lentetip 3: hang een flyer bij het koffieautomaat 

Dit soort kleine herinneringen doen meer dan je denkt. Want iedereen weet waarschijnlijk wel dat je een fietsplan aanbiedt en iedere Nederlander weet zeker dat fietsen goed voor je is. Maar iets weten is nog niet hetzelfde als iets doen. 

Het is pas goed voor je als je ook op die fiets gaat zitten naar het werk. En dan kan zo’n reminder net dat kleine zetje zijn om weer die fiets te pakken nu het lekker weer is. En wat is nou een betere plek om een poster op je hangen dan bij het koffieautomaat? Want naast een fietsland zijn we ook kampioen koffieleuten in Nederland. Zo kunnen we onze twee passies combineren. 

Daarnaast loopt bijna iedereen meerdere keren naar de koffiehoek voor een bakkie leut, pleur of troost. En is het dé plek om je te laten updaten over de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus maak er handig gebruik van. 

En wat je eventueel ook kan doen is als iemand een hele mooie fiets - bijvoorbeeld een vanmoof of een speed pedelec - via het fietsplan leaset, stel hem dan eens tentoon in de entreehal. Gegarandeerd dat mensen vragen gaan stellen. 

Lentetip 4: update je faciliteiten

De meest gevraagde fietsfaciliteit is een fatsoenlijke fietsenstalling. Voldoet die van jullie? Of is hij nodig toe aan een update? 

Stel ook eens de vraag in een email of vergadering wat je fietsende forens nog mist aan fietsbenodigdheden op kantoor. Niet ieder gebouw heeft de luxe van douches - wat ook helemaal niet nodig is want met een e-bike hoef je helemaal niet bezweet op het werk aan te komen - maar misschien zijn grote spiegels wel handig of kluisjes, reservelichten of andere accessoires zoals een fietstas voor de laptop. 

Wat er nodig is op jouw kantoor daar kunnen alleen je medewerkers het beste antwoord op geven, dus stel ze gewoon de vraag en wie weet wat voor verrassende antwoorden je krijgt. 

Nog zo’n faciliteit is de werkgeversbijdrage. Aangezien de reiskostenvergoeding toch al op de schop moest, heb je ook gedacht aan een vergoeding voor je fantastic fietsers? De meeste bedrijven doen dit. 

Ben je niet zo vermogend dan zou je ook het belastingvoordeel dat je fietsende werknemer je oplevert terug kunnen laten vloeien door een fietsreiskostenvergoeding. 

Aanbevolen: In drie stappen een kostenneutraal fietsplan

Lentetip 5: ga zelf fietsen 

Hij is zo simpel, maar zo effectief. Want goed voorbeeld doet goed … 

En als de baas en het senior management met de fiets naar kantoor komt dan is ook dat een reminder dat jullie een fietsplan in de secundaire arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen. Plus als je zelf fietst is het ook makkelijker om er achter te komen welke faciliteiten nodig zijn voor de fietsers. 

Veel mensen hebben nog een beetje een vooringenomen idee over fietsen naar kantoor: die hebben zeker geen geld voor een auto, fietsen is alleen voor gietenwollensokkentypes of je moet wel heel sportief zijn wil je met de fiets naar het werk komen. Niets van waar natuurlijk. Je moet ze er alleen nog even aan herinneren - door zelf op die fiets te stappen. 

En als laatste is het ook een tegenwicht tegen de statusbak: de auto. Hij is al behoorlijk terrein aan het verliezen door de hoge prijzen, vele files en parkeerproblemen, maar nog steeds gaat de meerderheid met de auto ook al wonen ze dichtbij kantoor. En dat is natuurlijk zonde van het milieu, de productiviteit op kantoor en je eigen en de baas z'n portemonnee. 

Dus kom zelf lekker fris en vol goede ideeën aan op het werk en je medewerkers zullen snel volgen. 

Dit zijn onze lentetips om je fietsplan te herintroduceren en je medewerkers energiek het voorjaar in te laten gaan. Sommige staan al te trappelen om een fiets uit te zoeken en de ander zoekt misschien nog net dat ene zetje om in het zadel te gaan. Na vandaag heb jij genoeg tools in handen om ze allemaal aan de pedal power te krijgen. 

Meld je vandaag nog aan voor het fietsplan bij Hellorider. Vrij van gedoe, en met uitstekende service. 

Vraag de brochure aan voor meer informatie