Introductie

Als autolease specialist ben ik in 2020 mijn horizon gaan verbreden door een overstap te maken naar de wereld van de fietsen. De fiscale regelgeving voor de fiets van de zaak is behoorlijk veranderd voor fietsen en wel in het voordeel van fietslease. Met de ervaring van bijna 20 jaar autolease zou ik hier toch van waarde kunnen zijn, immers hoe groot kan het verschil nou helemaal zijn voor de fiets van de zaak?

Wekelijks spreek ik werkgevers over de nieuwe fiets van de zaak regeling. Er heerst binnen de HR community in Nederland het gevoel dat lease duur is en de regeling niet interessant genoeg is om aan te bieden. De details van de regeling zijn slechts weinigen bekend. Zoals zo vaak maakt onbekend dan helaas onbemind. Fietslease hoeft niets te kosten en de medewerker bespaart geld. Een gratis benefit is deze tijden…. Doen dus!

In deze episode van Wilfred in Fietsleaseland probeer ik jullie eenvoudig uit te leggen hoe de regeling werkt. Ondanks mijn enorme autodidactische vaardigheden (ahum) zal ik eerlijk bekennen dat ik me door Jan Rolleman, mobiliteitsfiscalist en fiscaal fietsleaseguru én Hellorider collega Marjolein Hoogendijk heb laten bijspijkeren.

Waarom een nieuwe Fiets van de Zaak regeling

  1. Voor 2015 was de fiets van de zaak heel populair. Door de komst van de Werk Kosten Regeling (WKR) in 2015, is de fiets van de zaak minder interessant geworden om aan te bieden. De fiets moest concurreren met andere voorwaarden zoals bijvoorbeeld de sportschool en het budget was vaak niet meer toereikend genoeg.
  2. Daarnaast is de fiets flink duurder geworden. +50% kiest een fiets van gemiddeld €2200.

Minder financiële ruimte en duurdere fietsen. Veel werkgevers bieden de oude regeling daarom niet meer aan. De overheid wil echter fietsen stimuleren als alternatief voor de auto (duurzaam) én om mensen in beweging te krijgen. Daarom is er een nieuwe fiets van de zaak regeling gekomen die buiten de WKR valt én ruimte biedt voor duurdere fietsen.

Voor wie is de regeling?

Autolease gaat typisch alleen op voor een kleinere groep in het bedrijf. Ofwel heb je de auto nodig voor je werk dan wel is het een arbeidsvoorwaarde bij je functie. Fietslease daarentegen kun je breed inzetten voor al je personeel. Niet alleen 2- 28 inch!! wielen extra voor de leaserijder maar voor iedereen die woon-werk kilometers maakt.

Hoe werkt die nieuwe Fiets van de Zaak regeling nu precies?

Om jullie niet helemaal in slaap te brengen heb ik een kort filmpje opgenomen met daarin de werking van de regeling

Wat zijn de verschillen met autolease?

  • Zakelijk/ privé: De fiets kent geen zakelijk of privé optie. Als je de fiets voor woon-werkgebruik inzet, dan moet de werknemer altijd bijtelling betalen. De bijtelling is 7% van de catalogus waarde. Voor een fiets van €2500 betaal je netto maar zo’n €5 (!) per maand.
  • BTW aftrekbaarheid: De BTW op e-bike is heel beperkt aftrekbaar. De exacte argumentatie hierachter laat ik achterwege maar het komt erop neer dan je op een 36 maanden leasecontract zo’n €4 per maand maar af mag trekken. (het is maximaal 21% over €749)
  • BTW over privé gebruik: Bij leaseauto’s is het gebruikelijk dat de werkgever BTW over privégebruik betaalt voor zijn werknemers. Voor fietslease is dit niet van toepassing.

Als werknemer

Wanneer je alleen bijtelling hoeft te betalen dan is de nieuwe fiets van de zaak regeling héél interessant. Maar let op, anders dan bij de leaseauto worden de volledige leasekosten doorbelast in je bruto salaris (zie hiervoor ook het filmpje). Daarnaast raak je, voor de dagen dat je met de fiets naar het werk komt, je KM vergoeding kwijt. Woon je dus ver van kantoor (afhankelijk van de regeling zo’n 15-20 KM of meer) dan kan het zijn dat deze regeling mogelijk financieel minder interessant is. 

De gemiddelde Nederlander fietst echter beduidend minder woon -werk KM’s. Meer dan 15 KM fietsen is voor veel Nederlanders niet meer acceptabel. Een groot deel woont binnen een straal van 10KM van hun werkplek. In dat geval hebben ze meestal geen recht op een onbelaste KM vergoeding. Bovengenoemd filmpje laat dan zien dat fietslease dan altijd interessant is.

Veel werkgevers betalen mee om duurzaam reizen en vitaliteit te bevorderen. Sommige betalen zelfs het gehele leasebedrag. Vrijwel iedereen compenseert (middels een korting op het leasetarief) ook de minder ontvangen km vergoeding. Check dus altijd eerst even bij je werkgever wat de regeling is.

Als werkgever

Net als bij een leaseauto heb je als werkgever te maken met de kosten van de leasefiets. We zijn al jaren gewend aan het leasebudget voor de auto en hier worden ook elk jaar weer hele studies over gemaakt (met name als onderbouwing waarom dit budget omhoog moet 😉 ). Onderliggend aan die bedragen ligt vaak de autokeuze die passend is voor de medewerker. Daaronder liggen de werkelijke kosten die een medewerker had om met de eigen auto naar klanten te rijden.

Voor de fiets is dat nog nieuw. Zoals je in het filmpje ziet hoeft de nieuwe regeling je niets te kosten. Ook voor mensen met een KM vergoeding zou je deze gemiste vergoeding kunnen omslaan als een korting op het leasetarief. Deze kosten was je immers al kwijt. Hiermee is het voor de organisatie nog steeds kosten neutraal.

Resume

De fiets van de zaak is fiscaal een stuk vriendelijker geworden in 2020. Je hebt als werkgever echt alle touwtjes in handen om hier gebruik van te maken en fietsen een succes te maken. De met de portemonnee sturende werknemer zal, na goed het huiswerk gedaan te hebben, vaak zien dat zakelijk fietslease heel aantrekkelijk is. Snel opzetten dus en dan kan je veilig op de fiets terug naar de zaak!

Wil je na het lezen van dit artikel direct beginnen met fietslease? Klik dan hier