Dat wordt genieten deze zomer: kies je nu alvast je fiets met dit stappenplan 

Waar moet je nu precies op letten als je een nieuwe fiets wil uitkiezen? Het maakt niet uit of je hem online uitzoekt of je haalt je leasefiets op bij de dealer, je wilt zeker weten dat je de juiste fiets kiest. Daarom hebben we speciaal voor de fietsende forens en al degene die fietsen naar hun werk op het goede voornemens lijstje hebben gezet een stappenplan gemaakt om je op de juiste route naar de beste fiets te zetten. 

In dit artikel laten we zien: 

 • welke fiets je voor welke afstand uitkiest 
 • een begrippenlijst met de meest voorkomende fiets vaktermen 
 • een checklist voor als je die proefrit gaat maken 
 • online vs in de winkel kopen 
 • en hoe je korting kan scoren op je gloednieuwe fiets 

STAP 1: Welke fiets past bij mij?

Ik woon 1 – 10 km van mijn werk

De oude vertrouwde stadsfiets

Als je niet zo ver van je werk woont dan heb je natuurlijk ook geen superdeluxe fiets nodig. Het kan wel, want met het fietsplan kun je iedere fiets uitkiezen die je maar wilt maar doe je het puur om naar je werk mee te fietsen dan is de stadsfiets je goede oude vriend. 

Hij heeft namelijk geen toeters en bellen, tig versnellingen of ingewikkelde foefjes want die heb je op een korte afstand helemaal niet nodig. En buiten dat, kan het allemaal maar stuk gaan. Daarnaast heeft een stadsfiets een dichte kettingkast wat je kleding beschermt en ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. Met andere woorden: de stadsfiets laat je nooit in de steek. 

Kenmerken stadsfiets:

 • Terugtraprem
 • Rechtop zit
 • Geen versnellingen
 • Gewicht niet zo belangrijk. Robuustheid telt zwaarder
 • Onderhoudsarm

Ik woon 10 – 20 km van mijn werk

Kies voor een elektrische fiets

Een beetje trapondersteuning kan wonderen doen. Je komt namelijk niet bezweet aan op het werk, je bent er vaak sneller dan met de auto en je wordt niet moe. Dus voor de wat langere ritjes is de e-bike ideaal. 

Misschien denk je nog: hé, maar dat is toch valsspelen met zo’n e-bike?! Dan heb je vast nog nooit op een elektrische fiets gezeten. Je moet nog steeds zelf fietsen anders doet de motor het niet eens, en het klopt dat je wordt ondersteund bij het trappen maar daar krijg je wel langere afstanden en relaxte ritjes voor terug. 

Des te meer ruimte en tijd om die goede ideeën alvast te bedenken voor dat nieuwe project op je werk. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een e-bike zwaarder is dan een gewone fiets. 

Mocht je hem dus uit een box moeten halen of een heuvel op moeten duwen dan zal je harder je best moeten doen. Daartegenover staat wel dat je meer bagage mee kan nemen op de fiets voor bijvoorbeeld die presentatie. 

Kenmerken e-bike: 

 • Zithouding: van rechtop tot licht sportief.
 • Max. 25 km/u
 • Geschikt voor drukke wegen of routes met veel stops
 • Actieradius: 40 tot 120 km 

Ik woon 20 – 30 km van mijn werk

Ga voor hybride

Een hybride kun je zien als een sportieve fiets maar wel met de handigheid van spatborden, een bagagedrager en versnellingen. Je hebt ze elektrisch en niet elektrisch en ze zijn ideaal voor wie een sportieve fiets zoekt voor de lange afstanden. 

Je hebt namelijk een sportieve zit waarbij je iets meer voorover zit dan bij een gewone fiets, hiermee ontlast je je rug en krijg je minder snel zadelpijn. 

De versnellingen en kabels zijn daarentegen wel gevoeliger voor onguur weer. Het is daarom het beste om hem binnen te kunnen zetten of doe er een hoes omheen als er slecht weer op komst is. 

Kenmerken hybride fiets: 

 • Sportieve zit
 • Derailleur
 • Tot 27 versnellingen
 • Hydraulische velgremmen
 • Moet binnen kunnen staan

Ik woon 30 – 50 km van mijn werk 

Hello speedbike! 

Een speedbike of speed pedelec zijn de supersonische onder de fietsen. Eerlijk gezegd zijn het eigenlijk geen fietsen, maar zijn het meer brommers vermomd als fietsen. 

Ze gaan namelijk 45 km/u, je hebt er een helm voor nodig, een verzekering en een plaatje achterop je fiets. Voordeel is wel dat je net zo wendbaar bent als op een gewone fiets maar met de snelheid van Speedy Gonzales. 

Dus laat die lange afstanden maar komen. Met een speed pedelec ben je zo op je werk! Het is daarom ook een geduchte concurrent van de auto. Voeg daar nog de fietssnelwegen aan toe, haal de files er van af en je bent sneller met twee wielen dan met vier. 

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de populaire Vanmoof of Stromer bikes. Ze zijn een tikkie duurder maar met een fietsplan ben je toch veel goedkoper uit, dan wat houd je nog tegen? 

Kenmerken speedbike: 

 • 70 tot 150 km
 • Zithouding: Sportief, voorovergebogen
 • Goed voor langere ritten met weinig stops (kruispunten, stoplichten) over brede bromfietspaden of fietssnelwegen 
 • Begrensd op 45 km/u, maar zo hard mag je alleen op de rijbaan. Op (brom)fietspaden binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 km/u, daarbuiten max. 40 km/u
 • Helm, verzekering en achteruitkijkspiegel zijn verplicht
 • Je mag niet op gewone fietspaden. Speedbikes mogen alleen op bromfietspaden. Als er geen bromfietspad is moet je op de rijbaan.

Ik woon meer dan 50 km van mijn werk 

Rij vaardigheid of vouw vaardigheid?

Zelfs als je echt ver van je werk woont valt er altijd wel een vouw eh … mouw aan te passen. Kies voor een vouwfiets, neem hem mee in de achterbak van je auto of in de trein en stap vervroegd uit om verder te gaan met de fiets. 

Werk je bijvoorbeeld middenin de stap dan kun je aan de rand, bijvoorbeeld bij een P+R, parkeren en met alle gemak door de stad naar je werk fietsen. Zo heb je de voordelen van een verfrissend fietsritje en werk je gelijk aan je gezondheid en een beter milieu. Er bestaan overigens ook e-vouwfietsen. 

Kenmerken vouwfiets: 

 • Het gewicht van een vouwfiets schommelt zo tussen de 9 en 17 kilo. Een e-vouwfiets weegt wel over de 20. 
 • Hoe groter de diameter van de wielen, hoe meer comfort. De meest gekozen vouwfiets heeft 20-inch banden.
 • Fietsen met een middenmotor voelen het meest natuurlijk aan.
 • Kies voor een accu met een grote capaciteit als je vaak lange afstanden fietst. 

De Driewieler 

De naam zegt het al: een driewieler heeft drie wielen in plaats van twee. Dit maakt de fiets een stuk stabieler dan een gewone fiets en kun je eigenlijk haast niet meer omvallen. Misschien heb je een beperking, heb je snel last van je evenwicht of vind je het gewoon eng om op de fiets te stappen. Dan kan een driewieler echt een uitkomst voor je zijn. 

Je hebt ook driewielfietsen met elektrische ondersteuning en een extra lage instap. Maar ook het design is tegenwoordig om blij van te worden – je kan net zo stylish voor de dag komen als iedere hippe fiets. 

Je kan kiezen uit een twee wielen voor wat stabieler fiets waardoor je minder snel om kan vallen. En je kan meer bagage meenemen. Het nadeel is dat je minder makkelijk op kan stappen. De modellen met twee wielen achter zijn handiger voor rolstoelgebruikers, je kan makkelijker opstappen en ze zijn lekker flexibel. Het nadeel hiervan is dat ze wat minder stabiel zijn. 

Kenmerken driewielfiets: 

 • Meestal twee wielen achter, maar ja kan ook kiezen voor twee wielen voor 
 • Rechtop zithouding
 • Ook beschikbaar als e-bike, vouwfiets en er is ook ee tussenmodel tussen een driewielfiets en ligfiets.
 • Met meerdere versnellingen beschikbaar. 

En dan nog de bakfiets. 

Voor als je je kinderen van school op wilt halen of onderweg boodschappen moet doen. En voor als je veel spullen mee moet nemen voor je werk. Of als je je fiets alleen privé gebruikt. We noemen hem nog even apart omdat hij immens populair blijft: de bakfiets. 

Je kan je bijna geen straatbeeld meer bedenken waar geen bakfiets in voorkomt. Of de bak nu van hout is of je kiest voor bijvoorbeeld een Urban Arrow – ze zijn terug van weggeweest en gaan voorlopig nergens meer heen. 

STAP 2: Kies je technische snufjes

Glossary van de meest gebruikte fiets vaktermen

Als je een nieuwe fiets gaat uitzoeken vliegen de vaktermen je vaak om de oren. Daarom hebben we wat begrippen voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet waar de verkoper het over heeft. 

Versnellingen: natuurlijk weet je wat versnellingen zijn, maar weet je ook het verschil tussen derailleur en naafversnellingen en welke je uit moet kiezen voor jouw ideale ritje?

Kort samengevat is een naafsysteem zwaarder en duurder dan een derailleursysteem, maar veel onderhoudsvriendelijker. Meestal kun je kiezen uit 3 tot 8 versnellingen. Enig nadeel is dat je bij een lekke band de achterband er moeilijk uit krijgt. 

Op mountainbikes en racefietsen zit doorgaans een derailleurversnelling: lekker licht en hoog rendement en versnellingen tot wel 27 – maar wel kwetsbaar.

Framemaat: de framemaat zegt iets over de hoogte van de fiets. Het is goed om hier veel aandacht aan te besteden, want een fiets die te hoog of te laag is gaat geheid blessures opleveren zoals rug- en kniepijn. 

Een vuistregel voor het vaststellen van de framemaat is: 2/3 van de binnenbeenlengte, gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van de voet. 

Soms kun je voldoen met een globale tabel zoals hieronder. Twijfel je? Bereken dan zelf je maat of ga langs bij de dealer dan weet je het zeker. 

Zit je precies tussen twee maten in? Kies dan altijd de kleinste maat, want dit verschil kun je opvangen door je stuur en zadel bij te stellen. En als je een fiets met een geveerde zadelpen koopt vergeet dan niet 4 cm van jouw framemaat af te trekken.

Welke framemaat heb ik nodig voor mijn fiets?

In dit overzicht kun je zien welke framemaat bij jouw lengte past:

Lengte (m)      Framemaat (cm)
1.50m – 1.65m          49
1.55m – 1.70m          51
1.60m – 1.75m          53
1.70m – 1.85m          57
1.85m – 1.95m          61
1.95m – 2.10m          65

De remmen: kies je voor een handrem of een terugtraprem? De terugtraprem ken je wel van de omafiets waar je eerst achteruit moet trappen om te kunnen stoppen. Het voordeel is dat ze niet gauw stuk gaan. Het nadeel dat je niet goed kan doseren met remmen. 

Bij een handrem is dit veel makkelijker wat handig kan zijn, zeker als het glad is. Het nadeel is wel dat ze veel kwetsbaarder zijn dan een terugtraprem. Wist je Nederland het enige land is waar we fietsen verkopen met een terugtraprem? Dat komt door onze robuuste bijna onverwoestbare omafiets. 

De vering: je kan kiezen voor een voorvorkvering waarbij er vering in je stuur zit, maar ook voor een verende zadelpen wat zeker kan bijdragen aan comfort. Bij veel fietsen zit vering van slechte kwaliteit dus dit is wel een puntje om op te letten als je een fiets uit gaat kiezen. 

Je kan ze ook apart laten installeren of later vervangen als ze toch niet voldoen. Een andere optie is om in plaats van vering te kiezen voor dikke ballonbanden die ook veel comfort bieden. 

Neem ook niet zomaar genoegen met ieder zadel of het zadel dat er toevallig op zit. Tip: koop je zadel in een winkel, dan kun je hem zo omruilen als hij niet bevalt. En je kan hem uittesten door op het zadel te gaan zitten terwijl hij los op een krukje ligt, dan voel je of je goed op je zitbotjes steunt of dat er misschien te veel druk is. 

STAP 3: test je nieuwe fiets

Checklist voor je proefrit 

Til hem op, rij een rondje en een achtje, rem eens flink … Een proefrit is geen relaxte picknick in het park het is een beproeving voor de fiets. Is hij precies wat je zoekt? Voldoet hij aan alle verwachtingen? En test ook eens meerdere modellen. Je weet pas echt hoe hij fietst als je een proefrit hebt gemaakt. 

 • Voordat je opstapt

Ga er niet zomaar mee vandoor, ook al ziet hij er nog zo aantrekkelijk uit met zijn mooie glans. Laat de fiets eerst afstellen door de verkoper zodat je goed zit en goed begint. Til hem ook eens op. Is hij te zwaar? Kun je hem zo op de drager achterop de auto zetten of een heuvel op krijgen? 

En hoe werkt het schakelen? Moet je schakelen terwijl je fietst of kun je ook schakelen als je bij het stoplicht staat te wachten? Dit zijn belangrijke dingen om op te letten, want als je slecht begint krijg je misschien een verkeerde indruk van wat ooit jouw droomfiets was. 

Gelukkig zal dit bij een goede dealer niet snel voorkomen. Laat je dus goed voorlichten en neem de tijd om te luisteren naar de fietsenmaker. 

 • Zit je lekker? 

Kijk vervolgens naar de instap. Stap je makkelijk op de fiets of voelt het enigszins ongemakkelijk? Wat nu een beetje irritant is kan straks een groot probleem worden bij dagelijks gebruik. Als je echt moeite hebt met instappen dan zijn er ook fietsen met een extra lage instap – nog lager dan bij de gemiddelde damesfiets. 

Hoe zit het zadel? Zijn al je zitbotjes voorzien van zitvlak of voel je nog ergens druk? Een zacht zadel kan heerlijk zijn voor korte ritjes maar bij lange ritten kan je misschien last krijgen omdat je te veel wegzakt in het zadel. En je eigen gewicht telt net zo hard mee bij de keuze van een goed zadel. 

Hoe wil je zitten? Rechtop of een beetje voorover gebogen? De simpele stadsfiets heeft meestal een rechtop houding en is dan ook ideaal voor als je niet te ver van je werk woont. Met deze houding kun lekker om je heen kijken, houd je goed overzicht en kletsen met je fietsmaatje gaat prima. 

Je kan daarentegen ook kiezen voor een meer sportieve zit waarbij je iets meer voorovergebogen zit. De overtreffende trap hiervan zie je bij racefietsers, maar de meeste van ons zullen liever iets rechter op zitten. Deze houding ontlast je rug, geeft iets minder weerstand en wordt meestal aangeraden voor langere afstanden. 

 • Controleer de stabiliteit

De stabiliteit van je frame is heel belangrijk. Het is daarom goed om even een testje te doen om te zien of je niet gaat zwalken. 

Probeer dit eens: ga wat sneller fietsen en zet extra kracht op de pedalen zowel rechts als links, eigenlijk alsof je een sprintje gaat trekken. Een stabiel stijf frame kun je nu goed onder controle houden. Heb je het gevoel dat hij wat wankel wordt dan is dit misschien niet de fiets voor jou. Probeer het bij meerdere fietsen en je zult het verschil merken. 

 • Check de remmen

Zijn ze goed genoeg voor een noodstop? Maak eens vaart en probeer het. Kijk wel uit, want je kent de fiets nog niet zo goed waardoor je waarschijnlijk nog niet zo goed kan doseren. 

 • Hoe stuurt de fiets? 

Ga niet alleen rechtdoor, maar maak ook eens een rondje, een achtje of een scherpe bocht. Stuurt hij soepel en lekker? Soms kan het ook aan de banden liggen. Vraag het aan de verkoper en probeer dan eens een fiets uit met andere banden. 

 • Is dit hem? 

Rijdt hij lekker? Of hapert er nog iets, zijn er storende geluiden of voelt er iets stug aan? Je wilt zeker weten dat dit hem is, dus neem niet zomaar genoegen met de eerste fiets waar je op hebt gereden. Want iedere dag moe op je werk aankomen van het harde fietswerk daar zit niemand op te wachten. 

En dan nu? Slaap er vooral nog een nachtje over. Voldeed hij aan alle eisen? Neem de tijd en maak je beslissing in alle rust – wat de verkoper je ook voor praatjes probeert te verkopen 😉

STAP 4: Waar wil je je nieuwe fiets kopen?

Online vs bij de winkel kopen: wat doe je liever? 

Online of in de winkel om de hoek kopen, beide hebben zo hun voordelen en nadelen. Wat je uiteindelijk kiest ligt aan je eigen omstandigheden en wat je zelf prettig vindt. Om het je makkelijker te maken zetten we hier de ins en outs voor je bij elkaar. 

Online fiets kopen Fiets kopen bij de dealer 
Voordelen Voordelen 
bestellen vanaf de bank veel keuze in kleuren en matenvaak scherpe prijzenmeestal thuis geleverdom de hoek persoonlijke begeleidingproefritje makenveel kennis in huisfiets wordt voor je afgesteld
Nadelen Nadelen
geen proefrit kans op slechte afstellinggeen advies soms problemen met levertijd of wachttijden minder keuze in kleuren en maten niet alle modellen op voorraad

En dan nog even dit ter herinnering…

De voordelen van een fietsplan 

Of je nu kiest voor een Harley Davidson fiets, een hip duurzaam merk of voor de altijd betrouwbare omafiets met een fietsplan krijg je een flinke korting en kun je verspreid betalen zonder extra kosten. Het werkt namelijk zo: je betaalt via je salaris. Het leasebedrag (7% bijtelling) wordt maandelijks van je salaris ingehouden door je baas waardoor jij en hij minder belasting hoeven te betalen. 

Het voordeel kan oplopen tot wel 40% ten opzichte van het kopen van een fiets in de winkel en je kan het bedrag verspreiden waardoor je niet in een keer een groot bedrag neer hoeft te leggen. Dus nu is die droomfiets in ene werkelijkheid. 

Nog een paar voordelen van een fietsplan: 

 • je krijgt pechhulp voor onderweg 
 • je bent altijd goed verzekerd 
 • je kan kiezen uit elke fiets van elk merk
 • en je mag de fiets onbeperkt privé gebruiken 

De lente is de tijd om weer de fiets te pakken, te genieten van heerlijke ritjes met de zon op je gezicht en een frisse blos op je wangen. Maak er vooral een gewoonte van. Want fietsen is goed voor je gezondheid, je slanke taille en het milieu. En met een fietsplan van Hellorider ben je verzekerd van een comfortabele rit naar je werk. Geef je baas vandaag nog op. Download hier ons leasepakket