Mooie ontwikkelingen

In de afgelopen 18 corona-maanden is er het nodige veranderd. En zeker ook ten goede. Zo heeft het vele thuiswerken ons doen beseffen hoe waardevol direct contact met collega’s is, maar ook de waarde van een fijn thuis. En gaan we vanaf nu toewerken naar een betere mix tussen thuiswerken en op kantoor zitten.

Wat ook veranderd is in onze ogen: de waarde van beweging is toegenomen. Mijn vrouw vroeg laatst: “mag ik ook een keer met de hond uit tussen de middag? Jij bent me steeds nét voor de laatste tijd.” Zo bleek het wandelen met onze viervoeter in korte tijd gegaan te zijn van corvee naar fijn uitje. Net als (vrije) tijd de nieuwe ‘commodity’ is geworden in dit tijdperk van materiële overvloed, zo is nu ook beweging iets geworden dat je graag wilt hebben.

Beweging als hebbedingetje, wie had dat gedacht?

Misschien herken je dat – dat je blij bent om even de trap te mogen nemen omdat je dan “tenminste nog even wat beweegt vandaag”? Of het gevoel van dankbaarheid na een rondje fietsen omdat je jezelf dat hebt gegund?

Sociaal contact

Dit is ook de tijd waarin duidelijk te zien is dat jonge mensen (zonder kinderen) enorm veel behoefte hebben aan meer sociaal contact, en wat oudere mensen (met kinderen) juist veel liever even tijd voor zichzelf maken. Maar wie je ook bent, even tijd voor en met jezelf is voor de meeste mensen een welkom kadootje geworden. Even stilstaan, muziek luisteren, lekker bewegen, het maakt niet uit: als je maar even met jezelf bent. We lijken ons zelf dit soort zaken steeds minder vaak te gunnen. Ook fietsen hoort wat ons betreft in dit rijtje thuis. Want hoe heerlijk is het om te kunnen zeggen dat je naar je werk kan fietsen en dit ook daadwerkelijk te doen? Dat gun je je zelf toch?

Niet alleen uit menslievendheid

Juist nu, wanneer er voor elkaar zijn en oog hebben voor de ander belangrijker is dan ooit, is lief zijn voor jezelf zo ontzettend belangrijk. Topsporters die hun mentale gezondheid voorop stellen, het komt niet uit de lucht vallen. En ook organisaties die werkplezier steeds vaker centraal stellen en zorgen dat hun mensen het goed hebben. Daarom is een fietsplan ook helemaal van deze tijd. Want dit gun je je mensen toch?

Los van het feit dat het bewezen is dat medewerkers stimuleren om meer te bewegen het bedrijf veel oplevert. Zo leert onderzoek van TNO ons dat fietsende medewerkers minder verzuimen dan niet-fietsers: een 1% toename van het aantal fietsforenzen levert de werkgever een besparing van 27 miljoen euro aan verzuimkosten op. Dus dit kadootje aan je mensen is nooit alleen uit menslievendheid, en dat hoeft het natuurlijk ook niet te zijn.

Voor jezelf

Ongeacht of je werkgever een actief fietsbeleid voert of niet, zijn er daarnaast legio redenen om voor de fiets te kiezen als vervoermiddel van en naar je werk. Fietsen verhoogt je fitheid, houdt je op gewicht, geeft je een lekker gevoel, is vaak voordeliger en vermindert dus je kans op ziek zijn. Wist je dat de kans op vroegtijdig overlijden door regelmatig fietsen met 40% afneemt? Steeds meer mensen zien deze voordelen en er pakken dus ook steeds meer mensen de fiets voor woon-werkverkeer.

Kortom, juist in deze tijd van steeds meer zitten (= het nieuwe roken) en steeds minder bewegen is het een mooie daad van eigenliefde om een fijne leasefiets te nemen. Dat gun je jezelf toch?

Jurriaan Dolman is partner en senior trainer bij Sprankel & Co. Onder het motto Sterk door werkplezier helpt Sprankel & Co mensen en organisaties vitaler en effectiever te worden. Dit doen ze met praktische tools vanuit de positieve psychologie die bewezen leiden tot betere prestaties en meer werkplezier. Meer weten? Kijk op www.sprankelenco.com.  

Vraag de brochure aan voor meer informatie