De verschillen en overeenkomsten tussen de fietsdealer en autodealer
Fietslease de verschillen en overeenkomsten tussen de fietsdealer en autodealer
Bij het Hellorider fietsleaseplatform maak je gebruik van dealers die aangesloten zijn bij het landelijk dekkend dealernetwerk van Hellorider. Als je al gewend bent om je leaseauto bij je autodealer in te leveren is het je wellicht al opgevallen dat er zowel overeenkomsten als verschillen zijn tussen fietsdealers en autodealers. In dit artikel worden drie punten toegelicht voor zowel fietsdealers als de autodealers.
1 Merken pallet
Tussen autodealers en fietsdealers zijn er grote verschillen als je spreekt over het zogenaamde merken pallet. Dit zijn de merken die een autodealer of een fietsdealer kunnen uitleveren of onderhouden.
In de autobranche heb je de officiële autodealer die is verbonden aan één bepaald merk en je hebt de universele garage. De officiële autodealer is dus verbonden aan één merk en kan ook alleen dat merk uitleveren en onderhouden. Andere merken van andere autofabrikanten levert de autodealer niet. Daarnaast het universele autobedrijf, dit zijn autodealers die niet verbonden zijn één bepaald merk en kunnen veelal alle auto’s onderhouden. Het universele autobedrijf gaat namelijk een overeenkomst aan met de toeleveranciers van de autofabrikanten. Hierdoor is het autobedrijf vaak in staat om meerdere verschillende merken te onderhouden en eventueel te leveren.
Dan nu de fietsdealer, de fietsdealer gaat altijd een overeenkomst aan met het merk van de fiets. Als de fietsdealer een dealer is van een merk die verbonden is aan een groep, bijvoorbeeld Accell, waaronder onder andere. de merken Koga, Sparta en Batavus vallen, dan is de fietsdealer in de meeste gevallen ook dealer van die merken. Het staat de dealer vaak vrij om naast de merken van de groep ook andere fietsmerken uit te leveren en te onderhouden. Hierdoor krijg je bij een officiële fietsendealer een veel breder pallet van merken waaruit je kan kiezen in vergelijking met de autodealer.
2 Onderhoud
Als we het hebben over het uitvoeren van onderhoud dan zijn er juist overeenkomsten tussen de fietsdealer en de autodealer. Er zijn typisch vier soorten onderhoud die standaard uitgevoerd worden door een dealer, ongeacht of het een fietsdealer of een autodealer is.
De vier soorten onderhoud die door fietsdealers of autodealers worden uitgevoerd zijn (bron: ANWB): vaste inspectie, reparatie aan slijtage delen, tijd- of kilometervervanging en onvoorziene reparaties. De vaste inspectie is het jaarlijkse controle moment bij een auto en fiets, die is verplicht bij veel dealers, ook ter waarborging van de garantie. Reparatie aan slijtage onderdelen, spreken voor zich dit is regulier onderhoud dat gedaan moet worden om slijtage onderdelen te vervangen. De tijd- of kilometer vervanging zijn ter waarborging om bepaalde elementen te vervangen na een verloop van tijd. Autodealers vervangen bij auto’s vaak een distributieriem, fietsendealers vervangen na verloop van tijd een accu (bijvoorbeeld na vier of vijf jaar). De vierde vorm van onderhoud die fietsdealers en autodealers uitvoeren is de onvoorziene reparatie. Dit zijn vormen van onderhoud die voorkomen waarvan eigenlijk de onderdelen typisch levenslang mee zouden gaan. Bij autodealers kan dit een waterpomp zijn die is gaan lekken, bij fietsdealers kan dit een beltdrive zijn die vervangen dient te worden.
3 Afspraken
Afspraken maken voor een inspectie voor je fiets of auto kan soms lastig zijn, zeker in het hoogseizoen.
Autodealers hebben vrijwel altijd een online tool waarmee je een afspraak kan inplannen voor een grote reparatiebeurt. Denk hierbij aan het vervangen van een onderdeel door onvoorziene schade die is opgetreden. Kleine reparaties bijvoorbeeld het vervangen van de lamp bij je voorlichten of het vervangen van een versleten gordel kunnen vaak uitgevoerd worden door een autodealer of universele garage zonder van tevoren een afspraak in te plannen. Deze reparaties worden vrijwel altijd meteen uitgevoerd en je kan dan ook meteen weer wegrijden.
Veel fietsdealers beschikken niet over een online tool waarmee je een afspraak kan inplannen. Bij fietsdealers neem je vaak telefonisch contact op om een afspraak in te plannen voor grote reparaties. Denk hierbij aan het vervangen van de accu of het vervangen van de motor van je elektrische fiets. Als je van tevoren ook nog even aangeeft om wat voor een soort onderdeel het gaat dan kan de fietsdealer ook meteen het desbetreffende onderdeel bestellen om ervoor te zorgen dat het meteen vervangen kan worden. Voor kleine reparaties zoals het vervangen van een fietsband, kan het voorkomen dat je soms moet wachten totdat het gerepareerd is. Het komt vaak voor dat je bijvoorbeeld s ’ochtends je elektrische fiets aflevert voor de reparatie en je s ’middags je fiets weer komt ophalen. Veel fietsdealers geven ook standaard een leenfiets mee als onderdeel van hun service, zeker als de reparatie langer dan een paar dagen gaat duren.
Kortom er zijn zowel overeenkomsten als verschillen in de fietssector en de autosector als wij het hebben over de dealers.
Meer informatie?
Wil je meer weten over fietslease bij Hellorider?