Combiwel: "Het fietsplan verkoopt eigenlijk zichzelf."
Je medewerkers die om een leasefiets vragen, dat kan ook. Want ja, soms komt de vraag gewoon van bottom up. Dan ben je niet de baas die een extra benefit aanbiedt, dan ben je de baas die luistert naar zijn personeel en hun wensen belangrijk vindt.
Combiwel overkwam het. De medewerkers van dependance "Combiwel voor kinderen" konden wel een goede fiets gebruiken om van locatie naar locatie te komen. Het resultaat? Vijf tevreden medewerkers die iedere dag met de wind in de haren op de e-bike door de straten van Amsterdam gaan.
Het zit het met jouw personeel? Is daar een behoefte aan leasefietsen? En hoe begin je dan aan zo’n fietsplan?
Vandaag laten we Combiwel aan het woord over hun route naar het ideale fietsplan.
Een fietsplan in Amsterdam fietsstad
“Eigenlijk is het natuurlijk niet zo vreemd. Je kan bijvoorbeeld je auto helemaal niet voor de deur parkeren bij ons. We hebben wel vier parkeerplaatsen, maar die zijn voor bezoekers. In Amsterdam is er nou eenmaal een groot parkeerprobleem.”
“En dat geldt niet alleen voor auto’s, er zijn ook legio fietsen die we kwijt moeten. Maar dat is altijd nog makkelijker dan de auto. Daarnaast reizen veel van onze medewerkers tussen locaties en ook dat gaat makkelijker op de fiets.”
“Toen zijn we gaan kijken naar de opties voor goede zakelijke fietslease en hebben we besloten om voor Hellorider te kiezen omdat jullie een compleet pakket aanbieden waar alles bij in zit.”
“Combiwel doet veel buurtwerk en probeert op een persoonlijke manier de leefbaarheid van de stad Amsterdam te vergroten. Daarvoor hebben we verschillende dependances waaronder Combiwel voor Kinderen. Onze medewerkers moeten regelmatig van locatie naar locatie en konden wel een goede elektrische fiets gebruiken. En zo ontstond de vraag voor een fietsplan in Amsterdam fietsstad.”
De route naar het ideale fietsplan
“We zitten nu nog helemaal in de opstartfase. Maar word is out, de vraag naar leasefietsen wordt steeds groter. Medewerkers spreken elkaar natuurlijk en horen over de mooie e-bikes en willen nu ook graag een fiets van de zaak. Zo wordt de vraag steeds groter.”
“We zijn nu aan het kijken welke voorwaarden er nodig zijn om een fietsplan op grote schaal te implementeren bij Combiwel. Dan stuiten we op vragen als: moeten mensen een vast contract hebben? Of moeten ze minstens een jaar in dienst zijn? Stellen we de leasefietsen ter beschikking aan een locatie waardoor hij door meerdere mensen gebruikt kan worden?”
“Gelukkig is Hellorider heel hulpvaardig en flexibel kunnen ze het fietsplan aan onze wensen aanpassen. Wij kijken op dit moment echt naar waar de behoefte ligt. We hebben in totaal bijna 500 mensen bij Combiwel werken, waarvan er waarschijnlijk zo’n 200 tot 300 wel in aanmerking zouden kunnen komen.”
“Het is dus best een operatie om dit goed op te zetten. En natuurlijk willen we het gelijk goed doen zodat we niet achteraf spijt hebben van een beslissing en dingen terug moeten draaien.”
Het fietsplan: de uitdagingen en de oplossingen
“De grootste uitdaging van de grote stad is natuurlijk het parkeerprobleem. Gelukkig hebben we onder ons hoofdkantoor een garage zitten waar je ook uitstekend je fiets kwijt kan. Je kan er met een druppel het hek opmaken en je fiets dus veilig neerzetten achter slot in een verlichte en verwarmde ruimte. En op de afdeling hebben we ook kluisjes staan waar mensen hun spullen kwijt kunnen.”
“Nog een uitdaging is het promoten van het fietsplan. Alhoewel het fietsplan zichzelf lijkt te verkopen. Want de vraag komt nog steeds van onderaf, oftewel de mensen vragen al om fietslease terwijl het nog niet op grote schaal beschikbaar is.”
“Daarom denken we er nu over om in de eerste plaats ons intranet in te zetten als het straks wel voor alle dependances beschikbaar wordt en waarschijnlijk gaat er ook nog wel een mail uit.”
Kun je nog zonder een fietsplan?
“Ook wij willen onze duurzame verantwoording nemen. We hebben veel meubilair dat refurbished is, maken gebruik van lokale bedrijven, printen zo weinig mogelijk en onze energie is groen.”
“En daar hoort natuurlijk een fietsplan bij. Wij willen graag onze medewerkers stimuleren om gezond te leven en gezonde keuzes te maken, naast dat de fiets praktisch is om van locatie naar locatie te gaan en in een drukke stad is het ook goed voor je conditie en het milieu.”