Introductie

Sinds een aantal weken noteert Hellorider een forse toename in de interesse voor zakelijk e-bike lease. Waar de zakelijke e-bike sinds de fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid per 1 januari 2020 al in de belangstelling stond, keken diverse autoleasemaatschappijen en hun klanten, de kat nog even uit de boom om de e-bike te integreren in hun mobiliteitsoplossingen. Inmiddels is dat beeld gekanteld en is de e-bike daarvan een van de hoekstenen geworden met als uitgangspunt werkwerknemers op een veilige, gezonde en duurzame manier van A naar B te krijgen.

Maarten Koornstra, fietsdealermanager van Hellorider: “We spreken veel dealers die net aan het bijkomen zijn van de eerste grote golf aan e-bike bestellingen, met name als gevolg van de recreatiebehoefte die ontstaan is tijdens de lockdown. Later dit jaar verwachten we een tweede golf aan e-bikes, dit keer gedreven door werkgevers die werknemers op een veilige en gezonde manier willen laten reizen wanneer de kantoren na de zomer weer, indachtig alle capaciteitsreducties op kantoren en in het OV, opengaan.“

Full-operational lease populair

Net als met auto’s is een full-operational leaseconstructie inmiddels een veel gekozen oplossing voor het aanbieden van een e-bike aan werknemers. In dat kader geldt ook voor e-bikes dat er weinig bedrijven in het grotere segment zijn die een ‘fietspark’ op de balans willen hebben en ook nog eens direct verantwoordelijk willen zijn voor beheer, onderhoud, reparaties, verzekeringen en wederverkoop.

Een ruime meerderheid van de werkgevers kiest er inmiddels voor een belangrijk deel van de leasekosten voor zijn rekening te nemen, wat met deze regeling buiten de werkkostenregeling valt, om werknemers extra te stimuleren een e-bike te nemen. De werkgeversbijdrage betaalt zich deels uit door lagere parkeerkosten, fittere medewerkers en een bijdrage aan het milieu.

Geen IT aanpassingen

Hellorider biedt een kant en klare white label oplossing die koppelt met de bestaande systemen van de leasemaatschappij. Omvangrijke IT-implementaties zijn dus niet nodig. Dat biedt leasemaatschappijen die geen kennis hebben van de fietsmarkt de mogelijkheid snel en heel effectief ROB-beheer en dealermanagement uit te voeren. De leaseadviseur kan zelf via het Hellorider platform de asset en fleet-management applicatie bedienen en de werknemer krijgt op het geïntegreerde bestelplatform toegang tot een compleet assortiment aan e-bikes. Na uitlevering van de fiets staat vervolgens in de ROB-portaal een door Hellorider gemanaged onafhankelijk dealernetwerk klaar om te zorgen voor een optimale klantbeleving.

Marjolein Hoogendijk, Head of Leasing partnerships van Hellorider: “We zien dat bijna alle autoleasemaatschappijen al eens op kleinere schaal iets met fietsen hebben gedaan. Echter is het voor vele niet eenvoudig om het fietsproduct op grotere schaal, kostenefficiënt en klantvriendelijk aan te bieden. Dit komt omdat de markt, systemen en processen voor fietsen wezenlijk anders zijn dan voor auto’s. Naast de software kan Hellorider desgewenst optreden als schadeafhandelaar en risicodrager van ROB en wederverkoop. Ook biedt Hellorider klantenservice en hulp bij klantimplementatie op het gebied van fiscale vraagstukken en administratieve implementatie. Al met al is de leasemaatschappij in staat om relatief snel een competitieve ‘full operational’ fietslease propositie toe te voegen aan haar mobiliteitsoplossingen. Parallel is het ook mogelijk om delen te integreren in het huidige IT-systeem via API-koppelingen.”

Fietsdealers

Inmiddels beschikt Hellorider over een fijnmazig dealernetwerk van een tiental gerenommeerde A-merken. Voor de individuele fietsdealers ontsluit Hellorider een nieuwe markt met alle voordelen van dien. Zonder extra verkoopinspanning te verrichtten komt er uit de groot zakelijke markt omzet binnen via meerdere leasepartijen met een groot klantbereik. Daarnaast is de werkplaats van de dealers verzekerd van drie jaar service en onderhoud.

Koornstra: “Onze dealers kunnen focussen op waar ze goed in zijn en het liefste doen: een fiets uitleveren en onderhouden. Er wordt geen ingewikkelde verkoopinspanning verwacht waar voor dit grootzakelijke segment allerlei fiscale kennis nodig is. We proberen het de dealer zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken door de papierwinkel achterwege te laten en ze een gezonde marge te laten verdienen op zowel de fiets, de verkoop van accessoires, reparaties en onderhoud.”

Beschikbaarheid

Hellorider heeft op dit moment een assortiment van ongeveer 100 e-bikes (inmiddels 10.000+ via de lokale dealer) dat in nauw overleg met de merken is samengesteld op basis van kwaliteit en beschikbaarheid. “We hebben veel lering getrokken met betrekking tot beschikbaarheid van fietsen en onderdelen uit de Belgische fietsleasemarkt. Die loopt door eerdere gunstige fiscale maatregelen voor op de Nederlandse e-bike leasemarkt. Beschikbaarheid is echt een issue, een luxeprobleem dus. Het op tijd kunnen leveren van fietsen is een grote uitdaging, door samen met de merken een select maar compleet en kwalitatief hoogwaardig assortiment aan te bieden borgen we de beschikbaarheid van zowel fietsen als onderdelen zo goed als mogelijk voor zowel onze klanten als dealers”, aldus Koornstra.

Vraag de brochure aan voor meer informatie