Wil je afvallen? Goed idee. Wil je afvallen met fietsen? Supergoed idee. Wil je afvallen tijdens het fietsen naar je werk? Dat is afvallen terwijl je er niets van merkt, geen moeite hoeft te doen en je verdient er uiteindelijk geld mee. WIN-WIN-WIN.

Of je nu die laatste coronakilo’s eraf wilt, je goede voornemens vol wilt houden of een goede gezondheid op je to do-lijstje hebt staan. Fietsen naar je werk is beter dan die afvalapp en bespaart je heel veel tijd - je hoeft niet uren naar de sportschool, stapels boeken te lezen of je slanke taille uit dure pillen en poeders proberen te halen. 

Je stapt gewoon op die prachtige fiets die je voor een klein bedrag per maand betaald via een fietsplan en je werkt aan je mentale, fysieke en emotionele gezondheid in een. 

Wij van Hellorider snappen niet waarom niet iedereen op die fiets stapt. Daarom geven we je vandaag tips om af te vallen terwijl je haren in de wind wapperen op weg naar een productieve (werk)dag. 

Quote: Je verliest gemiddeld 6 kilo als je begint met fietsen naar je werk. 

Hoelang moet je fietsen om af te vallen?

Per uur verbrand je gemiddeld zo’n 300 calorieën met fietsen. Je zou theoretisch een rekensommetje kunnen maken om te kijken hoeveel jij afvalt als je naar je werk fietst, maar vergeet hierbij niet dat je eigen lichaamsgewicht en of je windje tegen hebt ook meetellen in de som. 

Belangrijker is om het fietsen vol te houden en niet te denken dat je alle kilo’s binnen een maand kwijt bent. Gemiddeld vallen mensen in een half jaar tijd zo’n 6 kilo af. Maar ook dit is maar een gemiddelde. 

Het mooie van fietsen naar je werk is dat je het makkelijker volhoudt. Je hoeft geen tijd op te offeren, je moet toch bij je werk komen dus eigenlijk zet je ‘dode-tijd’ om in nuttige tijd en als je blijft fietsen naar je werk dan blijven die kilo’s er ook af. Geen jojo-effect, maar blijvend slanke dijen en strakke billen, buik en benen. 

Het geheim zit hem dus in het blijven fietsen. Niet harder fietsen, niet verder fietsen, maar regelmatig fietsen - naar je werk of gewoon in je vrije tijd (dan kan je nog steeds gebruik maken van het fietsplan, lees maar) 

Het beste fietsvoedsel

Er bestaat geen speciaal fietsdieet. Misschien wel als je een wielrenner bent, maar dat soort gels en drankjes raden we je niet aan.

Om af te vallen is wat je eet nog belangrijker dan hoeveel of hoelang je fietst. 

Voedsel met veel suiker en bewerkt voedsel schoppen je hormonen in de war en dan wordt afvallen plotseling wel heel moeilijk. Bij te veel suiker - en denk hierbij ook aan al het suiker dat verstopt zit in eten zoals yoghurtdrankjes, frisdrank, snacks en zelfs producten die zichzelf voordoen als gezond - moet je lichaam veel insuline aanmaken wat op zijn beurt weer leidt tot te veel glucose in je bloed, zoveel dat je lever het niet meer kwijt kan en in je vetcellen op gaat slaan waardoor ze uitzetten en taadaa: daar ging je taille. 

Om er dus voor te zorgen dat je net zo makkelijk afvalt als dat windje in je rug moet je veel groenten en fruit eten, eiwitten en goede vetten zoals in avocado. Eigenlijk moet je gewoon dit onthouden: eet vers en gevarieerd. Zo dat scheelt weer een dieet. 

En nu terug op die fiets. 

Quote: You can’t outride a bad diet 

Hoe harder je fietst, hoe meer honger je krijgt. Om nou je volgende snack-attack te voorkomen kun je bijvoorbeeld je ontbijt in tweeën delen. De eerste helft eet je thuis op, de tweede helft bewaar je voor na de fietsrit en eet je op op kantoor. 

En als je dan toch een snoepbehoefte voelt opkomen dan is een gezonde snack natuurlijk ook een optie. Doop bijvoorbeeld eens stukjes appel in wat yoghurt met kaneel of zet snoeptomaatjes op je bureau dan zal je eerder daarnaar grijpen dan die koeken bij het koffieautomaat. 

QUOTE: 'Je moet er ook voor zorgen dat je onbewust niet meer gaat eten, niet overcompenseert met snacks en snoep, en dat je traint op een manier die vetverbranding stimuleert en spierweefsel opbouwt.' - Leslie Bonci, sportvoedingsdeskundige en medeschrijver van Bike Your Butt Off.

Omfietsen en afvallen gaan heel goed samen

Combineer je fietsrit eens met boodschappen doen of andere activiteiten. Je bent toch al onderweg en zo laat je wat vaker de auto staan. Dat is goed voor het milieu, voor jezelf en je portemonnee zal je er ook voor bedanken met die hoge benzineprijzen. 

Of kies wat vaker de toeristische route, want afvallen begint met ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat fietsen je gelijk in de ontspanningsmodus zet - dat is minder stress en meer gelukshormonen. En dat allemaal gratis tijdens je ritje naar en van je werk. 

Wat je ook kan doen als je op de afvaltour gaat is flink misbruik maken van lange rechte stukken. Zet je pedalpower aan door harder te fietsen. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en zal je meer spieren opbouwen wat op zijn beurt weer zorgt voor een snellere stofwisseling. 

Of zet je fiets in een zwaardere versnelling zodat je meer je best moet doen. Wanneer je dit afwisselt met rustig fietsen dan creëer je een intervaltraining, ook wel HIIT genoemd. Dag sportschool, Hello met de fiets naar je werk. 

Dus om nog even samen te vatten. Met fietsen naar je werk

  • Blijven de kilo’s eraf 
  • Verbrand je 300 calorieën per uur 
  • Heb je minder stress en meer creativiteit
  • Het maakt je 10 jaar jonger (echt waar)
  • En iedereen kan het met de juiste fiets 

En die juiste fiets schaf je natuurlijk aan met een fietsplan van Hellorider. Je bespaart geld en verspreid de kosten. Dus waar wacht je nog op? Druk op die knop!

Vraag de brochure aan voor meer informatie